Zatiaľ nie je potvrdené, že samopaly použité v Paríži boli nakúpené na Slovensku

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 12:42 • 2 min
Zatiaľ nie je potvrdené, že samopaly použité v Paríži boli nakúpené na Slovensku

BRATISLAVA – V rámci medzinárodnej právnej pomoci francúzska polícia požiadala o potvrdenie, či expanzné zbrane s určitými znakmi mohli byť kúpené na Slovensku a následne prerobené na streľbyschopné a aj použité pri januárovom teroristickom útoku na parížsku redakciu Charlie Hebdo v Paríži.

slovakia

left justify in out

Niektoré médiá špekulovali, že útočníci mohli použiť samopaly nakúpené pôvodne ako expanzné, a teda nefunkčné z obchodu v Partizánskom. Malo ísť o sedem útočných pušiek. "Polícia zistené informácie postúpila francúzskym kolegom, zatiaľ nemáme z ich strany potvrdenie, či k takýmto nákupom u nás došlo, alebo nie," uviedol dnes pre TASR tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

 

V súvislosti so sprísnením legislatívy rezort vnútra predložil do pripomienkového konania zákon o strelive a strelných zbraniach. Jeho cieľom je zabrániť predaju expanzných zbraní na diaľku cez internet a každá držba, kúpa či predaj expanznej zbrane bude podmienená registráciou na polícii. "Vznikne tak nová registrácia expanzných zbraní, v prípade ich predaja budeme vedieť, či si ich nekupuje napríklad záujmová osoba," dodal tlačový odbor.

 

Minister vnútra SR Robert Kaliňák už v druhej polovici minulého mesiaca kritizoval predošlú vládu, ktorá internetový predaj zbraní upravených na slepé strelivo umožnila. "Zbrane prerábané zo starých na expanzné sú a vždy boli určitým rizikom a prvé, čo treba obmedziť, je to, čo zaviedla vláda Ivety Radičovej, a to je predaj týchto zbraní cez internet," uviedol minister.

 

Kaliňák si vie predstaviť aj to, že by sa zmeny prijali v skrátenom legislatívnom konaní. Minister uviedol, že sa pripravuje aj ďalšie sprísnenie pravidiel, na ktorom jeho rezort pracuje už dlhšie. Podľa jeho slov však ide o náročnú záležitosť. Kaliňák chce riešiť otázky súvisiace so znehodnocovaním starých zbraní a systémom ich registrácie. Podľa neho sa uvažuje o zavedení akéhosi zbrojného preukazu aj pre držiteľov expanzných zbraní. "Nevyžadovali by sa skúšky, lebo predsa len ide o zbrane na slepé náboje, ale registrácia na polícii by mala byť omnoho prísnejšia a prevody týchto zbraní by sa mali monitorovať," uviedol minulý mesiac.

 

Približne päť minút trvá prerobiť na Slovensku legálne kúpenú expanznú zbraň na ostrú a streľbyschopnú. Na minulotýždňovom hlavnom pojednávaní Okresného súdu Bratislava 5 vo veci nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami to uviedol jeden z obžalovaných Dávid Ď.

Samopaly nakupoval v obchode práve v Partizánskom. Súd koná v prípade obchodovania so zbraňami z leta minulého roka. Pred senát sa postavili spolu štyria obžalovaní – Peter K., Stanislav B. a bratia Dávid Ď. a Martin Ď. Štvorica podľa polície nakupovala znehodnotené samopaly legálnym spôsobom v Partizánskom. Podľa slov jedného z obžalovaných ho jeden kus vyšiel na 120 eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies