Záplavy vo Francúzsku sú na ústupe, dnes bude kulminovať rieka Essonne

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 12:31 • 2 min
Záplavy vo Francúzsku sú na ústupe, dnes bude kulminovať rieka Essonne

PARÍŽ - Pohotovosť druhého stupňa pred záplavami stále platí v siedmich regiónoch Francúzska. Kulminácia sa dnes očakáva na rieke Essonne.

slovakia

left justify in out

Ako informovala spravodajská spoločnosť RTL, v regiónoch, ktoré minulý týždeň postihli záplavy - v strednom Francúzsku, oblasti Seine-et-Marne a Normandii - sa situácia postupne zlepšuje.


V súvislosti so stavom rieky Essonne panujú obavy o časť mesta Corbeil-Essonnes, kde sa táto rieka vlieva do Seiny. Zaplavené by totiž mohli byť dve štvrte. Radnica mesta však pre evakuovaných pripravila telocvične, autá sú preparkované a ohrozené obyvateľstvo bolo kontaktované. Starosta mesta Jean-Pierre Bechter uviedol, že "taký vysoký stav Essonny si nikto nepamätá".

 

Vysoká hladina Essonny by nijako nemala ovplyvniť stav na Seine, ktorej hladina pomaly, ale isto klesá. Dnes ráno monitorovacia stanica Austerlitz v Paríži namerala hladinu vo výške 4,83 metra, čo je o 1,3 metra menej ako v noci na sobotu, keď Seina kulminovala na 610 centimetroch.


Očakáva sa, že návrat Seiny k jej obvyklému stavu potrvá niekoľko dní. Analytici však nabádajú na opatrnosť, pretože na budúci týždeň meteorológovia hlásia ďalšie zrážky.

 

Podľa prvých odhadov záplavy vo Francúzsku napáchali škody za viac ako miliardu eur. Len v Paríži došlo k výpadku asi desiatich miliónov eur v sektore turistického ruchu.


Francúzsky premiér Manuel Valls v pondelok informoval, že vláda zriadi fond pre obyvateľov, ktorí počas najzávažnejších povodní, aké túto krajinu v dôsledku rozvodnenia rieky Seina postihli za uplynulé tri desaťročia, prišli o všetok svoj majetok.


O pomoc a odškodné žiadajú aj poľnohospodári a majitelia obchodných prevádzok v zaplavených oblastiach.
Francúzska vláda sa na svojom stredajšom zasadnutí bude zaoberať prvým návrhom na vyhlásenie oblastí postihnutých záplavami za miesta prírodnej katastrofy, čo by pre ne znamenalo poskytnutie štátnych dotácií na odstraňovanie následkov povodní. So žiadosťou o pomoc sa na vládu obrátilo už 1300 obcí.


Francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová dnes vo vysielaní RTL vyzvala poisťovne, aby bezodkladne riešili poistné udalosti a vyplácali občanom plnenie ich poistiek.


Záplavy, ktoré sa vo Francúzsku začali pred deviatimi dňami v dôsledku výdatných zrážok, si vyžiadali štyri obete na životoch a 24 zranených.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies