FOTO + VIDEO Západom Slovenska sa prehnali silné búrky: Vietor vyvracal stromy

NETKY.SK • 11 August 2017, 12:50 • 2 min
FOTO + VIDEO Západom Slovenska sa prehnali silné búrky: Vietor vyvracal stromy

BRATISLAVA - Cez územie Slovenska prechádzal vo štvrtok večer a v noci od juhozápadu búrkový systém, ktorý sa prejavil silnými nárazmi vetra.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej facebookovej stránke, na stanici Malý Javorník (okr. Pezinok) zaznamenali podľa Beaufortovej stupnice silnú víchricu. Na tejto stanici priemerná rýchlosť vetra počas dvoch minút dosiahla 24,5 m/s (88,2 km/h). Maximálne nárazy rýchlosti vetra tam presiahli hodnotu 35 m/s (126 km/h). Najsilnejší predstavoval 36 m/s (129,6 km/h), čo je najvyšší maximálny náraz rýchlosti vetra v roku 2017 na danej stanici.

 

Počas večera a dnešného rána zaznamenali ŽSR na západnom Slovensku problémy na vyše 20 traťových úsekoch. Najväčší problém nastal vo štvrtok krátko po 17.00 h na slovensko-českej hranici, keď v úseku Lanžhot (ČR) – Kúty narazil medzinárodný vlak EC 173 do spadnutého stromu na trati. Strom poškodil trakčné vedenie a ohnutý bol aj stĺp trakčného vedenia. "ŽSR okamžite nasadili svojich zamestnancov a techniku, ktorí od uvedenej hodiny nepretržite zasahovali aj na ďalších úsekoch a pracovali na odstránení stromov z tratí, oprave trakčného vedenia a zabezpečovacích zariadení," priblížila Pavliková.

 

Osobné vlaky medzi Českom a Slovenskom boli nahradené autobusmi, ostatné vlaky však nebolo možné ani presmerovať odklonom cez Holíč, keďže na českej strane nebola zjazdná ani táto trať. Dopravu sa podarilo obnoviť o 22.40 h. Následne však viaceré úseky od Kútov po Bratislavu zasiahli padajúce konáre a stromy.

 

img

 

Doprava v úseku Sekule – Veľké Leváre na trati Kúty – Bratislava, Hlavná stanica bola prerušená od 23.17 do 02.00 h pre spadnutý strom, ktorý po údere blesku začal horieť. "Na trati Trnava – Kúty v úseku Jablonica - výhybňa Dúbrava je od rána zabezpečená náhradná autobusová doprava pre cestujúcich z dôvodu spadnutého stromu v uvedenom úseku. Toto prerušenie železničnej dopravy stále trvá," upozornila Pavliková.

 

Silný vietor v hlavnom meste vyvracal stromy a skomplikoval tak verejnú hromadnú dopravu. Na hlavnej vlakovej stanici spadli napríklad stromy na trolejbusové vedenie, v Ružinove na električkovú trať. Z viacerých dedín v okolí hlavného mesta, aj v bratislavskej Rači zase hlásili výpadok elektrického prúdu. Napríklad v Marianke nešiel vyše hodiny, potvrdila jej obyvateľka. V Bratislave je aktuálne v teréne 19 vozidiel a 65 pracovníkov mestského dispečingu, ktorí zabezpečujú prejazdnosť na cestách, zároveň magistrát monitoruje všetky komunikácie v meste.


Najkritickejšia situácia bola na nábreží Dunaja, kde dispečing zaznamenal viacero popadaných konárov, ktoré bolo treba odstrániť a zabezpečiť plynulý prejazd po cestách.

 

Druhou najkritickejšou lokalitou bolo Námestie Franza Liszta, kde na zastávku mestskej hromadnej dopravy (MHD) spadol strom a poškodil trolejové vedenie linky číslo 201. Linka je momentálne odklonená zo Šancovej smerom na Hlavnú stanicu cez Pražskú na Prokopa Veľkého a späť. Ďalšie vážnejšie zmeny v doprave nie sú hlásené.

Popadané stromy a konáre odstraňovali dispečeri mesta aj na Devínskej ceste, kde je zároveň poškodená svetelná signalizácia. Fungovať by mala ešte dnes dopoludnia. Dispečeri mesta od rána zabezpečujú prejazdnosť ciest aj na komunikáciách Miletičova, Trenčianska, Púchovská, Rybničná, Podunajská či zjazd z Mosta Apollo na Bosákovú.

 

img

Ľudia môžu podnety spojené s veternou smršťou posielať priamo na e-mailovú adresu dispečingu mesta dispecing@bratislava.sk.

 

Na viacerých miestach západného Slovenska vypadla elektrická energia. Najviac postihnutá je oblasť Bratislavy a okolia a Záhorie.

 

Západoslovenské elektrárne (ZSE) v noci evidovali 160-tisíc zákazníkov bez elektrickej energie. Všetky pohotovostné zložky Západoslovenskej distribučnej (ZSD) sú v teréne, momentálne je bez elektrickej energie približne 14-tisíc odberných miest. ZSE predpokladá, že v priebehu dňa bude väčšina porúch odstránená. 

 

Veterná smršť, ktorá sa vo štvrtok večer prehnala Bratislavou, spôsobila na cintorínoch a v areáli krematória v správe organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy mimoriadnu kalamitnú situáciu, ktorej odstraňovanie potrvá minimálne týždeň. "Rozsah vzniknutých škôd na drevinách a cintorínskej architektúre je v štádiu zisťovania a posudzovania. Aj na základe výsledkov zhodnotenia prijme Marianum ďalšie opatrenia, ktoré môžu viesť až k uzatvoreniu krematória a cintorínov," podotkol riaditeľ. Zároveň žiada verejnosť, aby vzniknutú situáciu rešpektovala a reálne hodnotila personálne a technické možnosti správcovskej organizácie pri odstraňovaní vzniknutých škôd.

 

"Systém postúpil ďalej na sever, výraznejšou časťou je už na Morave, no búrky sú stále aj u nás. Ešte v Trenčíne sme zaznamenali silný náraz vetra 92 km/h, smerom na východ sú nárazy výrazne slabšie, no najmä v oblasti Bratislavy ešte stále nárazy dosahujú 70 km/h," uvádza SHMÚ.

 

Veterná smršť strhla v Senci niekoľko striech. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies