Západ Slovenska zažil extrémne búrlivú noc. Ráno sú škody po búrkach obrovské.

NETKY.SK • 29 August 2023, 10:45 • 2 min
Západ Slovenska zažil extrémne búrlivú noc. Ráno sú škody po búrkach obrovské.

Západné Slovensko zažilo búrky, aké sa na našom území neobjavujú príliš často. Boli extrémne silné a prinášali nebezpečné CG+ blesky. Dnes ráno sa postupne ukazuje, čo všetko búrky počas noci napáchali.

slovakia

left justify in out

Všetci tí, ktorí bývajú na západnom Slovensku, zažili po západe slnka mimoriadne silné búrky. Búrky sa po 20.00 hod. prehnali celým západným Slovenskom, pričom najviac bleskov udrelo v okolí Bratislavy, a to 2 až 3 blesky na kilometer štvorcový. 
Spolu počas noci udrelo spolu vyše 12 500 bleskov. Do búrlivého rána sa dnes zobudili aj na strednom Slovensku v okolí Banskej Bystrice a po 7.30 hod. sa búrky presunuli na Oravu. Blesková aktivita počas noci bola príznačná pomerne vysokým počtom CG+ bleskov, ktoré dokážu ublížiť a často aj zabíjajú. 

 

Búrkový systém bol mimoriadne silný a priniesol aj nebezpečný nárazový vietor. A práve silný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť okolo 70 km/h, spôsoboval počas búrok najväčšie škody.
Búrky dorazili na územie Slovenska, pričom prišli od Maďarska, kde za sebou zanechali spúšť. iMeteo informuje o tom, že v blízkosti Balatonu boli zaznamenané poryvy vetra až okolo 90-100 km/h. Tento vietor lámal stromy a strhával strechy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ imeteo.sk/ foto: FB Máté Banský,
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies