Situácia na Ukrajine: Obilný koridor, požiadavky Kyjeva a víza pre Rusov

NETKY.SK • 7 Jún 2022, 12:22 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Obilný koridor, požiadavky Kyjeva a víza pre Rusov

MOSKVA – Rusko a Turecko sa predbežne dohodli na obnovení prepravy poľnohospodárskych produktov vrátane obilia cez Čierne more cez Odesu, no Kyjev na to reagoval negatívne, uviedla agentúra Bloomberg.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obilný koridor

 

Moskva a Ankara majú záujem riešiť potravinový problém. Ruskí špecialisti odišli do Turecka, kam v utorok odíde aj delegácia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Po stretnutí ministrov zahraničných vecí oboch krajín je možné upevniť dohodu o potravinovej bezpečnosti na úrovni lídrov Ruska a Turecka Vladimira Putina a Tayyipa Erdogana, uviedol tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

 

img

 

Kyjev však naďalej trvá na vojenskom riešení problému blokovania dodávok potravín z krajiny a tiež predkladá podmienky. Podľa Zelenského bude najlepšou zárukou na odblokovanie prístavov to, že Ukrajina dostane protilodné systémy od západných spojencov. Ukrajinský líder povedal, že jeho krajina je pripravená vyvážať obilie, ale potrebuje bezpečnostný koridor.

 

Zelenskyj zároveň zdôraznil, že Ukrajina nie je pripravená vyvážať obilie cez Bielorusko. Podporil ho litovský prezident Gitanas Nauseda, ktorý povedal, že preprava ukrajinského obilia cez Bielorusko do prístavu Klaipeda je z politických dôvodov a sankcií EÚ neprijateľná.

 

Vízový režim s Ruskou federáciou

 

Zelenskyj povedal, že má dostatok príležitostí na zavedenie vízového režimu pre ruských občanov. V stredu 25. mája podporil petíciu o vízovom režime pre ruských občanov a poveril premiéra Denisa Šmygala, aby túto otázku zvážil. Predložený návrh je podľa neho v súčasných podmienkach dôležitý a naliehavý.

 

img

 

Sankcie Ruska proti USA

 

Rusko v reakcii zaradilo na sankčný zoznam 61 občanov USA vrátane ministerky financií Jeannette Yellenovejministerky energetiky Jennifer Granholmovej. Sankcie uvalili aj na prezidenta jednej z najväčších amerických leteckých spoločnosti United Airlines, Bretta Harta, prezidenta filmovej spoločnosti Universal Pictures, Petra Kramera, vrchného riaditeľa spoločnosti Moodys, Roba Faubera, a prezidentku a generálnu riaditeľku spoločnosti Nasdag Adenu Friedmanovú.

 

Okrem toho je na zozname aj šéfka Úradu pre kybernetickú bezpečnosť a digitálnu politiku amerického ministerstva zahraničia Jennifer Bacchusová a riaditeľka komunikácie Bieleho domu Katherine Bedingfieldová. Ľudia uvedení na stop-liste majú zakázaný vstup do Ruskej federácie.

 

Prečítajte si tiež: Východ Ukrajiny sužujú ťažké boje, v Kyjeve otvorili divadlo

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona