Západ dotlačil povstalcov k použitiu chemických zbraní

NETKY.SK • 29 August 2013, 07:15 • 2 min
Západ dotlačil povstalcov k použitiu chemických zbraní

DAMASK - Sýrska vláda v stredu jednoznačne odmietla dôvody západných krajín, ktoré chcú zaútočiť na blízkovýchodnú krajinu v reakcii na údajný chemických útok spáchaný vládnym režimom.

slovakia

left justify in out

Podľa premiéra Váila Nádira al-Halkího sa Sýria v prípade útoku stane "hrobom dobyvateľov", tamojšia armáda totiž podľa neho "agresorov prekvapí". Podľa jeho slov "kolonialistické hrozby Západu krajinu nezastrašia, keďže je tu vôľa sýrskeho ľudu, ktorý nebude akceptovať ponižovanie". K jeho slovám sa pridal aj námestník ministra zahraničných vecí Fajsal al-Mikdád, podľa ktorého predstavitelia Západu minulý týždeň dotlačili povstalcov k použitiu plynu sarín a následne to hodili na vládu v záujme vytvorenia zámienky na ozbrojený útok.

"Západné krajiny počnúc USA vytvárajú falošné scenáre a fiktívne alibi v záujme zásahu v Sýrii," povedal premiér, ktorého nadviazal al-Mikdád. "Teroristické skupiny použili sarín na niekoľkých miestach krajiny a to za podpory Američanov, Britov a Francúzov. Toto nabádanie musí prestať, pretože obranou teroristov spôsobia čoskoro použitie týchto ich chemických zbraní proti ľudom v Európe." 

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Al-Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov, a odmieta výzvy na odstúpenie. Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť. Hovorí sa preto o útoku na sýrske ciele. Na sýrskom území sa však nachádzajú experti OSN, ktorí hľadajú dôkazy o údajnom minulotýždňovom použití chemických zbraní. Útok okrem USA podporujú aj Británia, Francúzsko či Turecko, opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies