Zamestnávanie cudzincov z tretích krajín na Slovensku má byť jednoduchšie

NETKY.SK • 8 August 2016, 13:17 • 2 min
Zamestnávanie cudzincov z tretích krajín na Slovensku má byť jednoduchšie

BRATISLAVA - Už od novembra tohto roka by sa mohlo ľuďom z tretích krajín na Slovensku pracovať jednoduchšie. Ministerstvo vnútra (MV) SR pripravilo novelu zákona, ktorou sa má pobyt týchto zamestnancov upraviť a znížiť sa má tiež administratívna záťaž pre zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Ako uviedlo ministerstvo, novelou zákona o pobyte cudzincov sa do slovenskej legislatívy transponujú viaceré eurosmernice týkajúce sa vnútropodnikového presunu zamestnancov a podmienkach vstupu a pobytu ľudí z tretích krajín, ktorí vykonávajú sezónne práce.

 

Oproti súčasnej právnej úprave, kedy sa môže vykonávať sezónne zamestnanie iba s udeleným prechodným pobytom, budú môcť štátni príslušníci tretích krajín vykonávať sezónne zamestnanie v dvoch režimoch. "Prvý režim predpokladá pobyt najviac do 90 dní od príchodu na územie Slovenska, a to na základe udeleného schengenského víza a povolenia na zamestnanie, resp. len na základe povolenia na zamestnanie, ak ide o štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý nepodlieha vízovej povinnosti," priblížil tlačový odbor rezortu vnútra.

 

V prípade, ak si bude chcieť štátny príslušník tretej krajiny pobyt predĺžiť, môže požiadať o udelenie prechodného pobytu na účel sezónneho zamestnania, ktorý nesmie prekročiť 180 dní, a to vrátane predchádzajúceho pobytu. "Žiadosť o prechodný pobyt bude posudzovaná v rámci jednotného povolenia, čo znamená, že cudzinec dostane jeden doklad, ktorý ho bude oprávňovať na pobyt a zároveň na zamestnanie," vysvetlilo ministerstvo.

 

Upravujú sa aj podmienky pre zamestnancov, ktorí sa na Slovensku dostanú vďaka vnútropodnikovým presunom. "V súlade so smernicou o vnútropodnikovom presune sa ustanovujú podmienky vstupu a pobytu na území SR na obdobie dlhšie ako 90 dní," doplnil rezort. Zamestnancom sa tak má uľahčiť presun za prácou a znížiť sa má administratívna záťaž pre ľudí, ktorí pôsobia ako vedúci zamestnanci, odborníci či stážisti.

 

Návrh rozlišuje dva režimy vykonávania zamestnania, a to na základe udeleného prechodného pobytu na účel vnútropodnikového presunu alebo bez udeleného prechodného pobytu počas platnosti dokladu o pobyte vydaného niektorým z členských štátov na účel vnútropodnikového presunu. "To znamená, že po príchode na územie SR nemusia žiadať o udelenie povolenia na prechodný pobyt, čo podľa súčasnej právnej úpravy nie je možné," vysvetlilo ministerstvo.

 

Návrhom zákona sa tiež riešia aj príslušníci tretích krajín, ktorí pracujú pre centrum strategických služieb. O ich žiadosti o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania sa bude rozhodovať v skrátenej lehote do 30 dní. "Štátny príslušník tretej krajiny, ktorý bude pre centrum strategických služieb poskytovať odborné školenia, bude sa môcť zdržiavať na území Slovenskej republiky 90 dní bez povolenia na zamestnanie," doplnilo ministerstvo s tým, že by sa tak mala uľahčiť situácia pracovníkov, ktorí z rôznych dôvodov prídu o zamestnanie. Oproti súčasnej právnej úprave budú mať 60 dní na to, aby si našli nové zamestnanie. Tiež sa predlžuje platnosť tzv. modrej karty na účel vysokokvalifikovaného zamestnania z troch rokov na štyri roky.

 

Po novom sa má aj zrovnoprávniť postavenie osôb s udeleným dlhodobým pobytom s občanmi Slovenska v právnych vzťahoch vznikajúcich podľa zákona o službách zamestnanosti, teda bude napríklad možné ich zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. V súvislosti so sezónnym zamestnaním má rezort práce ustanoviť zoznam odvetví sezónnych zamestnaní.

 

Podľa rezortu vnútra novela prinesie pozitíva aj v oblasti podnikania. "Za zvýhodnených podmienok budú môcť na Slovensko prísť podnikatelia, ktorých podnikateľský zámer posúdi Ministerstvo hospodárstva SR ako podnikateľský zámer na realizáciu inovatívneho projektu," doplnil tlačový odbor. Návrhom zákona by sa mali v najbližšom období zaoberať poradné orgány vlády. Účinnosť by mal nadobudnúť 29. novembra tohto roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies