Zamestnancov skrachovanej Smrečiny čakajú výpovede

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 14:47 • 2 min
Zamestnancov skrachovanej Smrečiny čakajú výpovede

BANSKÁ BYSTRICA - Všetkých takmer 170 zamestnancov skrachovanej banskobystrickej firmy Smrečina Hofatex, ktorej majetok je od pondelka v konkurze, čakajú výpovede zo zamestnania. Správca konkurznej podstaty im ich bude odovzdávať pravdepodobne v druhom júnovom týždni.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla odborová predáčka v Smrečine Helena Šikulová, na budúci týždeň sa budú výpovede administratívne pripravovať. "So správcom konkurznej podstaty sme sa v stredu dohodli, že na budúci týždeň prenesieme server s potrebnou agendou do priestorov mimo Smrečiny, keďže v Smrečine už je vypnutá elektrina, a začneme výpovede pripravovať. Zatiaľ tu zostáva pracovať päť ľudí – z finančného a personálneho oddelenia,“ uviedla Šikulová. Šancu na zachovanie pracovných miest v Smrečine vidí iba v prípade, že by niekto kúpil majetok tejto firmy ako celok a obnovil výrobu. 

Smrečina Hofatex, výrobca drevovláknitých izolačných dosiek pre stavebníctvo, bola od decembra v reštrukturalizácii. Od 26. apríla ostávali jej zamestnanci postupne doma so 60 percentami mzdy a 14. mája, keď ich tam reálne pracovalo len zhruba 20, firma úplne zastavila výrobu. Jej reštrukturalizačný správca podal návrh na vyhlásenie konkurzu 6. mája, konkurz je vyhlásený od pondelka, keď bolo príslušné uznesenie súdu zverejnené v Obchodnom vestníku. So správcom konkurznej podstaty Jozefom Maruniakom sa zatiaľ agentúre SITA nepodarilo spojiť. 

Podľa predsedu predstavenstva Smrečiny Hofatex Romana Adámka bol hlavným dôvodom problémov firmy výrazný prepad objednávok v posledných mesiacoch súvisiaci s vývojom v stavebníctve. Firmu by však podľa neho od krachu zachránila zhruba 500-tisícová dotácia, o ktorú neúspešne žiadala štát. "Suma 500-tisíc eur by nám umožnila ísť ďalej. Konkurz by znamenal koniec tejto firmy, hneď ako by sme prerušili dodávky odberateľom, preorientovali by sa na konkurenciu, a z toho už by nebol návrat späť," uviedol Adámek 10. mája s tým, že aktuálne sa im objednávky začali zvyšovať. Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini na to reagoval, že štát urobil pre záchranu Smrečiny Hofatex všetko, čo mohol, a drobná pôžička by bola len kúpením si času na pár mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies