Bratislavská župa otvorila nový úsek cyklotrás, trasa povedie z bratislavskej Koliby až do rodného mesta M. R. Štefánika

NETKY.SK • 24 September 2020, 11:11 • 2 min
Bratislavská župa otvorila nový úsek cyklotrás, trasa povedie z bratislavskej Koliby až do rodného mesta M. R. Štefánika

BRATISLAVA - Milovníci cykloturistiky sa dočkali. Bratislavský kraj sprístupnil ďalších 35 kilometrov novej cyklotrasy.

slovakia

left justify in out

Ide o posledný chýbajúci úsek Štefánikovej cyklomagistrály prechádzajúci Bratislavským, Trnavským a Trenčianskym krajom. Slávnostné otvorenie sa uskutočnilo pri príležitosti 140. výročia narodenia známeho generála, astronóma, diplomata a politika M. R. Štefánika.

 

img

 

Úsek povedie pomedzi les

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba sa pri otvorení novej cyklotrasy poďakoval všetkým, ktorí sa podielali na tomto projekte. Ako sám podotkol nový úsek rozšíri možnosti pre rozvoj cykloturistiky v Bratislavskom kraji. 

 

"Zámerom je viesť cyklotrasu až na Bradlo a ideálne by bolo pospájať všetky miesta, ktoré majú niečo spoločné s M. R. Štefánikom, tak aby si na svoje prišli nielen peší turisti, ale aj cykloturisti. Jednoducho treba využiť prírodné prostredie, aby ľudia poznali okolitú krajinu. Keďže táto časť cyklotrasy je ešte viac menej neznáma, verím, že ju cyklisti prebádajú, overia si zdatnosť na hrebeňových úsekoch a užijú si nevšedné výhľady na masív Malých Karpát,“ povedal bratislavský župan.

 

img

 

Trasa je vhodná pre zdatnejších nadšencov cyklistiky

Novootvorená trasa prepojila samotnú Štefánikovu cyklomagistrálu od Koliby až po Košariská. Začína sa na Pezinskej Babe, prechádza cez Čermakovu lúku, Sedlo Hubalová, Skalka, Sklená huta, Amonova lúka a končí sa na križovatke cyklotrás Červená hora, teda na hranici Bratislavského a Trnavského kraja. Ide o upravenú horskú trasu v lese, ktorá je vhodná pre zdatnejších a stredne zdatných cyklistov.

 

img

 

„Chceli sme Bratislavu prepojiť s Bradlom, teda dve miesta spojené s osobnosťou M. R. Štefánika. V Karpatoch už existuje pešia trasa M. R. Štefánika, tak sme chceli aj pre cyklistov alternatívu, nakoľko nie všetky úseky vyznačené pre peších sú vhodné aj pre cyklistov. Cykloturistika nie je len o športovom vyžití, ale je aj o spoznávaní kraja, histórie, pamiatok, ktoré sú na trase, takže spája príjemné s užitočným,“ doplnil Michal Hladký zo Slovenského cykloklubu.

 

Po cyklotrase z Bratislavy až na Košariská

Realizátorom cyklotrasy bol Bratislavský samosprávny kraj. V spolupráci so Slovenským cykloklubom a Ministerstvom školstva spoločne aj vyznačili tento posledný chýbajúci úsek Štefánikovej cyklomagistrály, čo trvalo približne tri mesiace.

 

img

 

Celkový proces realizácie od Bratislavy až po hranicu Trnavského kraja bol zložitejší a trval päť rokov. A to od výberu trasy, cez povoľovacie procesy, schvaľovania až po samotné čistenie a upravenie trasy tak, aby sa dalo po nej bezpečne jazdiť na bicykli.

 

Celkové náklady dosiahli takmer 8000 eur, z ktorých väčšina išla z prostriedkov rezortu školstva. Samotná cyklotrasa, ktorá má dĺžku vyše 100 km, vedie z Koliby až do rodnej obce M. R. Štefánika Košariská.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona