Zamestnanci na Spiši sú v pohotovosti! Nedohodli sa na výške platov

NETKY.SK • 10 Január 2018, 07:33 • 2 min
Zamestnanci na Spiši sú v pohotovosti! Nedohodli sa na výške platov

POPRAD - Zamestnanci najväčšieho zamestnávateľa Embraco v tomto regióne pohrozili hromadným štrajkom v prípade, že sa nedohodnú na zvýšení ich platových podmienok.

slovakia

left justify in out

Táto spišskonovoveská spoločnosť zamestnáva približne 2-tisíc ľudí z celého okolia, ktorý sú už od pondelka v pohotovosti. Kolektívna zmluva uplynula na konci decembra, kedy do toho vstúpili už aj odbory. 

 

Rokovania medzi vedením závodu Embraco Slovakia a miestnou odborovou organizáciou OZ KOVO o mzdovej politike pre roky 2018 a 2019 majú za sebou 20 kôl a naďalej pokračujú, uvádza sa to v stanovisku Embraca.

 

img

 

Zamestnancov trápi najmä výška ich vyplácaných miezd, tí požadujú navýšenie platov o 10% a vyplácanie odmien. „Na konci decembra skončila dvojročná kolektívna zmluva a novú sa nám nepodarilo vyjednať a podpísať. Naše nástupné platy sú na minimálnej mzde 522 eur. A z toho rodina nevyžije,“ vyslovil sa Juraj Hojnoš, predseda ZO OZ KOVO.

 

„Základnou požiadavkou zamestnancov je zvýšenie miezd o 10 percent a nejaká forma 13. a 14. platu. Na tomto celom to stojí,“ informoval člen predstavenstva odborárov Ján Šlauka.

 

Tým, že sa na prvom rokovaní strany nedohodli, ešte nič nekončí. „Obe strany už dospeli k vzájomnej dohode pri viacerých bodoch novej kolektívnej zmluvy. Ďalšie diskusie sa zameriavajú predovšetkým na mzdovú politiku na najbližšie obdobie,“ uviedla Emília Gondeková z oddelenia komunikácie Embraco.

 

V návrhu sa počíta s vyplácaním 13. platu vo forme ročného bonusu. Embraco už informovalo, že plánuje zvýšiť mzdy svojim zamestnancom, to v akej výške však spoločnosť nekonkretizovala.

 

img

Podobný problém riešil zväz a spoločnosť rovnako na prelome rokov 2016 a 2017, zložité rokovania vtedy trvali takmer štyri mesiace. Pre nízke platy na Spiši sa začiatkom decembra 2016 uskutočnil aj protestný pochod v Spišskej Novej Vsi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies