Zamestnanci môžu do konca apríla podporiť neziskovky

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 10:06 • 2 min
Zamestnanci môžu do konca apríla podporiť neziskovky

BRATISLAVA – Zamestnanci môžu časťou dane z príjmu, ktorú za nich odviedol zamestnávateľ, podporiť do konca apríla neziskové organizácie a nadácie.

slovakia

left justify in out

Týka sa to aj podnikateľov, ktorí si daňové priznanie odložili na apríl. Vybrať si môžu len takú organizáciu, ktorá je v registri prijímateľov dane pre rok 2015. Register vedie Notárska komora SR, zverejnený je aj na webovej stránke www.rozhodni.sk. Tam nájdu aj potrebné údaje pre vyplnenie príslušných tlačív.

 

"Zamestnanci vypĺňajú tlačivo vyhlásenia, ktoré je dostupné aj na webovej stránke finančnej správy. Dve percentá dane si vypočítajú z tlačiva 'Potvrdenie o zaplatení dane', ktoré dostali od svojho zamestnávateľa. Poukázať 3 % môžu len ak v roku 2014 odpracovali najmenej 40 hodín dobrovoľníckej činnosti a predložia o tom aj písomné potvrdenie. Uvedú, ktorej neziskovej organizácii máme peniaze poslať a tlačivo aj s potvrdením doručia daňovému úradu podľa miesta svojho bydliska najneskôr 30. apríla," vysvetľuje postup hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

 

Podiel poukázanej dane sa zaokrúhľuje na eurocenty nadol, pre jedného prijímateľa je najmenej 3 eurá, ak ho poukazuje fyzická osoba a 8 eur v prípade právnickej osoby. Právnické osoby môžu poukázať daň aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného musí byť 8 eur. Dve percentá môžu poukázať, len ak do termínu podania priznania a zaplatenia dane, teda do konca apríla, darovali vlastné financie vo výške minimálne 0,5 % z dane na verejnoprospešný účel. Pokiaľ si firmy vyberú viac prijímateľov, musia do daňového priznania vložiť ďalší list papiera, ako prílohu z poslednej strany tlačiva priznania.

 

Daňový úrad má po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumy na prijímateľov. Čísla účtov prijímateľov v tlačivách uvádzať netreba. Neprikladajú sa ani kópie darovacích zmlúv, tie sú dôležité až pri prípadnej daňovej kontrole. Identifikačné číslo organizácie (IČO) prijímateľa sa do koloniek vypisuje zľava.

 

O podporu sa uchádzajú organizácie činné v rôznych oblastiach aktivít, napríklad vo vzdelávaní, vede, športe, obnove historických pamiatok, ochrane prírody, zvierat či pomoci chorým a ľuďom v núdzi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies