Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
28. feb. 2021Zlatica
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
22.12.2014 14:59 Ekonomika
Zákazník by mal vedieť, kedy bol mäsový výrobok nakrájaný
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
22.12.2014 14:59 Ekonomika

Zákazník by mal vedieť, kedy bol mäsový výrobok nakrájaný



BRATISLAVA - Spotrebiteľ by mal byť informovaný už nielen o dátume spotreby mäsového výrobku, ktorý si chce kúpiť, ale aj o tom, kedy bol nakrájaný alebo vybalený v predajni.


Uvádzanie presného času a dátumu by mali obchodníci povinne zverejňovať v blízkosti mäsového výrobku. Novinku chce ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zaviesť vo vyhláške o mäsových výrobkoch, ktorou transformuje potravinový kódex.

 

Zväz obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) však namieta, že táto informácia nie je pre spotrebiteľa potrebná a dôležitejší je pre neho dátum spotreby. Podotýka, že táto požiadavka je technicky nezrealizovateľná, nakoľko všetky výrobky sa neotvárajú a nekrájajú v rovnakom čase. "Všetky údaje vychádzajúce na etikete pre zákazníka sú vopred systémovo nadefinované a údaj "čas a dátum krájania alebo vybalenia" nie je možné vopred systémovo nadefinovať. V praxi by to znamenalo, že zamestnanec by musel požadované údaje vpisovať na etiketu rukou, čo je neprípustné ako z hygienického hľadiska tak aj z hľadiska možnosti pochybenia," namieta ZOCR. 

 

Podľa ZOCR by takáto úprava mala vplyv na cenu výrobkov, ako aj na predĺženie času predaja. Pripomína, že k zákazníkom je údaj o čase krájania a vybalenia k dispozícií k nahliadnutiu v evidencii, ktorú budú obchodníci viesť. Ministerstvo však pripomienku obchodu neprijalo. Svoj návrh obhajuje ochranou spotrebiteľa, potrebou informovať ho a zabezpečiť kvalitu, zdravotnú neškodnosť a bezpečnosť potravín. 

 

K informáciám o výrobku by mali pribudnúť aj údaje o látkach spôsobujúcich alergiu alebo neznášanlivosť. V súčasnosti potravinový kódex požaduje len názov mäsového výrobku, obchodné meno a sídlo jeho výrobcu a dátum spotreby. 

 

Agrorezort zároveň stanovuje, že nebalený mäsový výrobok sa musí predať najneskôr do 24 hodín od jeho nakrájania. Ak je trvanlivý, lehota je 48 hodín. "Ak ide o mäsový výrobok vybalený z pôvodného obalu, v ktorom bol balený vo vákuu alebo v ochrannej atmosfére alebo bez tohto ošetrenia, jeho trvanlivosť po porušení tohto obalu určí výrobca," uvádza MPRV v návrhu vyhlášky. 

 

Ministerstvo pripravilo vyhlášku ešte v lete tohto roka. "Keďže ide o vyhlášku, ktorá patrí do neharmonizovanej oblasti legislatívy, táto bude ešte predmetom vnútrokomunitárneho pripomienkového konania, teda musí ísť na pripomienkovanie všetkým členským krajinám," konštatuje riaditeľ odboru komunikácie a marketingu MPRV Peter Hajnala. Ak k návrhu nebudú pripomienky, bude to trvať tri mesiace, ak by však niektorá členská krajina EÚ pripomienky mala, lehota sa predĺži o ďalšie tri mesiace.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  Thinkstockphotos



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok