Muž dobodal v nákupnom centre v Manchestri piatich ľudí, toto je dôvod

NETKY.SK • 11 Október 2019, 16:33 • 2 min
Muž dobodal v nákupnom centre v Manchestri piatich ľudí, toto je dôvod

MANCHESTER - Najmenej päť osôb utrpelo v piatok zranenia pri útoku nožom v jednom z nákupných centier v anglickom meste Manchester. Ako predpokladaného útočníka zatkli bližšie neidentifikovaného štyridsiatnika. Informovali o tom britská spravodajská stanica Sky News a tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Polícia uviedla, že v súvislosti s útokom neboli hlásené žiadne obete na životoch. Vyšetrovanie tohto prípadu prevzal protiteroristický útvar.

 

Miestom činu bolo nákupné centrum Arndale v centre Manchestru. Motív útoku bol antisemitizmus. Podľa údajov záchrannej služby, ktorá zatiaľ neposkytla podrobnosti o stave zranených, bol útok nahlásený o 11.17 h miestneho času (12.17 h SELČ).

EK po antisemitskom útoku v Halle vyzvala na ochranu židovských objektov

Európska komisia (EK) vyzvala členské krajiny Európskej únie na zaistenie dostatočnej ochrany synagóg a iných židovských zariadení po tom, ako sa východonemecké mesto Halle stalo tento týždeň dejiskom antisemitského útoku. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

 

Koordinátorka EK pre boj proti antisemitizmu Katharina von Schnurbeinová uviedla pre denníky mediálnej skupiny Funke, že Brusel rozoslal príslušné listy do všetkých členských krajín a požaduje, aby tieto krajiny prevzali aj náklady na spomínané opatrenia. V súčasnosti totiž predstavujú tieto náklady niekedy až polovicu výdavkov jednotlivých židovských komunít.

 

Von Schnurbeinová zdôraznila, že v jednom z prieskumov Agentúry EÚ pre základné práva, uskutočneného medzi európskymi Židmi, až 38 percent opýtaných uviedlo, že uvažovalo v posledných piatich rokoch o odchode z Európy z bezpečnostných dôvodov.

 

"Musíme k tejto výzve pristupovať celoeurópsky. Angažovanosť štátov bola dosiaľ sčasti obmedzená," povedala koordinátorka.

 

Členské krajiny EÚ sa už vlani v decembri zaviazali, že budú chrániť židovské zariadenia. Do roku 2020 má každá z nich disponovať stratégiou boja proti antisemitizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies