Zákaz predaja cez sviatky zasiahol v ČR do tržieb reťazcov, obrátili sa na súd

NETKY.SK • 2 Január 2017, 18:08 • 2 min
Zákaz predaja cez sviatky zasiahol v ČR do tržieb reťazcov, obrátili sa na súd

PRAHA - České podnikateľské zväzy podali ústavnú sťažnosť, v ktorej žiadajú zrušenie vlani prijatého zákona o predajnom čase v maloobchode a vo veľkoobchode. Zákaz predaja počas niektorých štátnych sviatkov, ktorý českí spotrebitelia prvýkrát pocítili 28. októbra 2016, potom počas troch vianočných dní, sa negatívne podpísal na celoročných tržbách obchodníkov. Tí sú presvedčení, že im norma bráni slobodne podnikať.

slovakia

left justify in out

Zákaz predaja sa vzťahuje na obchody s plochou nad 200 štvorcových metrov, ktoré cez Vianoce musia zatvoriť na dva a pol dňa. Aj keď ľudia zvýšili nákupy v dňoch pred a po sviatkoch, stratu zo zatvorených obchodov to nedokázalo vynahradiť, vyplýva z vyjadrenia obchodných reťazcov. "Uzatvorenie predajní v sviatočných dňoch stanovené zákonom sa samozrejme premietne do tržieb. Straty idú do miliónov korún," uviedla Lenka Mastešová z predajní elektroniky Euronics. Obmedzenie predaja, naopak, pomohlo e-shopom, ktoré hlásia medziročný rast tržieb o 10 až 20 %.

 

Sťažnosť, ktorú iniciovali český Zväz obchodu a cestovného ruchu a česká Hospodárska komora a ktorú podpísalo 19 senátorov, bola poslaná Ústavnému súdu koncom minulého roka. "V sťažnosti zväzy uvádzajú, že zákon je v priamom rozpore so štyrmi ústavne zaručenými právami, okrem iného s právom na slobodné podnikanie," uviedol hovorca Hospodárskej komory Miroslav Diro. Obchodníci sa okrem iného obávajú, že zákon vytvára riziko budúceho rozšírenia zákazu na nedeľný predaj.

 

Spotrebitelia novú legislatívu prvýkrát pocítili 28. októbra a 24. a 26. decembra. Na 1. sviatok vianočný a na Nový rok mali obchody bežne zatvorené aj v minulých rokoch. Bazáre a zberne sa podľa nového zákona musia na sviatky zatvoriť bez ohľadu na veľkosť. Naopak, zákaz predaja sa nevzťahuje na lekárne, čerpacie stanice, obchody na letiskách či železničných staniciach, alebo na predajne v nemocniciach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies