Pendleri by sa už tento týždeň nemali dať testovať, tvrdí Matovič

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 20:30 • 2 min
Pendleri by sa už tento týždeň nemali dať testovať, tvrdí Matovič

BRATISLAVA - Predseda vlády spomenul v tejto súvislosti konkrétny deň, a to pondelok (27.4.), dokedy by sa pendleri nemali dať na nový koronavírus vôbec testovať. Navyše ešte dodal, že ak sa pandemická situácia v okolitých krajinách do budúceho týždňa výrazne zhorší, povinné mesačné testovanie pre pendlerov vstúpi do platnosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pokiaľ to situácia bude vyžadovať

"Ak bude Úrad verejného zdravotníctva SR do pondelka vidieť, že epidemiologická situácia sa vyrovnala medzi okolitými krajinami a Slovenskom, tak nebude mať žiaden zmysel, aby sa akékoľvek obmedzenia v prípade pendlerov uplatňovali," uviedol Matovič.

 

img

 

Príklad muža z Prievidze

Premiér tvrdí, že podľa neho má zmysel testovať pendlerov. Ako príklad uviedol prípad muža z Prievidze, ktorý býva v Bratislave a pracuje v Rakúsku. Bol pozitívne testovaný a ukázalo sa, že nakazil v Prievidzi ďalších šesť ľudí.

 

Platnosť od mája 

Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu by sa mali pendleri od 1. mája pri každom vstupe do SR preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 30 dní. Ak by v susedných krajinách stúpol počet pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19, tak sa termín povinného testovania posunie, poznamenal Matovič. Nevidí tiež problém v zabezpečení odberného miesta pre pendlerov na najfrekventovanejších hraničných priechodoch.

 

img

 

Hraničné priechody

Hlavný hygienik SR Ján Mikas po rokovaní ústredného krízového štábu uviedol, že otváranie hraníc zatiaľ nie je v pláne. Môže k tomu dôjsť vo finálnej štvrtej fáze uvoľňovania opatrení alebo až po nej. Otvorenie hraníc bude tiež závisieť od epidemiologickej situácie v Európe. Podľa Mikasa by bolo otváranie rizikom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies