Zajtra ráno tesne okolo Zeme preletí obrovský asteroid, podobný moment sa nezopakuje 400 rokov

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 19:33 • 2 min
Zajtra ráno tesne okolo Zeme preletí obrovský asteroid, podobný moment sa nezopakuje 400 rokov

BRATISLAVA – Zajtra ráno máte možnosť zočiť vzácny okamih, ktorý sa nezopakuje tak skoro a neuvidia ho ani vaše prapravnúčatá. Niečo podobné podľa astronómov nastane najbližšie o 400 rokov.

slovakia

left justify in out

K Zemi sa blíži obrovský asteroid s názvom 2014 JO25, ktorý okolo nás preletí v minimálnej vzdialenosti. Astronómovia ho považujú za „potenciálne nebezpečný“. K našej planéte sa priblíži na 1,76 milióna kilometra, čo je v bežnom ponímaní veľmi veľa, no podľa astronómov je to veľmi „tesne“.

 

img

 

2014 JO25 je pomenovaný po známom hercovi Dwayne Johnsonovi. Vedci jeho dĺžku odhadujú od 650 metrov až po 1,4 kilometra.

 

Asteroid pre nás údajne nepredstavuje žiadne ohrozenie, aj keď niektoré konšpirácie tvrdia, že sa môže vychýliť z dráhy a zasiahnuť Zem. Takýto náraz by spôsobil totálnu katastrofu. Podľa astronómov však môžeme zaspávať s pokojným pocitom.

 

Vzdialenosť 1,76 milióna kilometra predstavuje 4,6 násobok vzdialenosti medzi Mesiacom a Zemou. NASA predpokladá, že 2014 JO25  dokáže byť až dvojnásobne reflexný ako Mesiac. Preto by sme ho mohli vidieť aj zo Zeme.

 

Asteroid sa pohybuje rýchlosťou 33 metrov za sekundu a najbližšie k Zemi bude zajtra ráno o 8:25. Jeho pozorovanie nám môže komplikovať Slnko. Najideálnejší čas bude dnešný večer alebo dnešná noc. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies