Katalánsko sa rázne postavilo proti fajčiarom, čakajú ich ďalšie obmedzenia

NETKY.SK • 26 Júl 2019, 11:44 • 2 min
Katalánsko sa rázne postavilo proti fajčiarom, čakajú ich ďalšie obmedzenia

S tým, že fajčenie v podnikoch je v Katalánsku zakázané, sa už miestni zrejme zžili. Teraz si už ale nezapália ani na verejných priestranstvách.

slovakia

left justify in out

Barcelona sa za ochranu nefajčiarov postavila už v roku 2011, kedy sa tu zakázalo fajčenie v reštauráciách, kluboch a iných podnikoch. Vznikli však rôzne terasy a fajčiarske kútiky, kde sa fajčiť mohlo, a to veru nebolo o nič lepšie. Mnohé z nich boli postavené načierno, dym obmedzoval ľudí v okolí a nefajčiari si svoju kávičku v pokoji na slnku vypiť nemohli. Katalánci holdujúci tabaku sú teda stále tŕňom v oku pre ostatné obyvateľstvo. A tak sa zákon o fajčení ešte sprísňuje.

 

img

 

V súčasnosti spomínaný španielsky zákon zakazuje aj fajčenie na niektorých verejných miestach, konkrétne v blízkosti detských ihrísk a nemocníc. To sa však už čoskoro rozšíri aj o športoviská, vlakové a autobusové zastávky, dokonca autá súkromných vlastníkov, pokiaľ sa v kabíne bude nachádzať maloletá osoba.

 

Zdá sa teda, že Katalánsko sa stane krajinou s najprísnejšími zákonmi obmedzujúcimi fajčiarov. Paradoxne, miestni proti návrhu a postupnému sprísňovaní podmienok neprotestujú. Naopak, vyhovuje im to. Opačný názor majú, pochopiteľne, len majitelia podnikov, pretože majú pocit, že prísne zákony ich pripravujú o zisk. Nič však nezmôžu, sú v menšine.

 

img

 

Navyše, podľa štatistík Eurostatu po sprísnení zákonov v Španielsku klesol počet fajčiarov o 22 percent. Do určitej miery za to zrejme môže aj cielené zvyšovanie cien tabakových výrobkov. V Španielsku krabička cigariet momentálne stojí v priemere 5 eur.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona