Zajac: Oznamovateľov korupcie treba chrániť, je to rakovina spoločnosti

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 15:03 • 2 min
Zajac: Oznamovateľov korupcie treba chrániť, je to rakovina spoločnosti

BRATISLAVA - Oznamovateľov korupcie treba chrániť, lebo korupcia je rakovinou spoločnosti. Vyhlásil to dnes poslanec Pavol Zajac (KDH), ktorý spolu so svojimi straníckymi kolegami Jánom Figeľom a Jánom Hudackým opätovne predstavili návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupcie.

slovakia

left justify in out

Minulý rok sa právna norma dostala do druhého čítania, pri záverečnom hlasovaní však získala len 54 hlasov zo 132 prítomných. Iniciatívu KDH vtedy podporili poslanci z KDH, OĽaNO, Mostu-Híd, SDKÚ-DS, SaS, nezaradení poslanci a Renáta Zmajkovičová zo Smeru-SD.

 

Zo zákona vyplýva, že oznamovatelia korupcie, daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí či vyšších územných celkov majú požívať vyššiu ochranu pred stratou zamestnania a byť za svoju aktivitu odmenení. Odmena má predstavovať do desať percent z uchránenej alebo vrátenej hodnoty, ak už v korupčnej kauze padol právoplatný rozsudok. Odmena však nesmie prekročiť päťdesiatnásobok minimálnej mzdy.

 

Štefan Kuffa (OĽaNO) má však s odmeňovaním oznamovateľov problém. Obáva sa totiž vzájomného udávania občanov kvôli peniazom. "Spoločnosť nie je dostatočne vyzretá na to, aby oznámila veci, ktoré oznámiť má," myslí si. Ján Mičovský (OĽaNO) zdôraznil, že odmeňovanie nesmie byť podstatou zákona. "Tí ľudia to určite nerobia pre peniaze. Ak by len toto mal byť problém, tak nech sa dohodneme napr. na štátnych vyznamenaniach namiesto peňazí," navrhol.

 

Zajac kolegov upozornil, že podstatou zákona je, aby sa ľudia nebáli prípady korupcie nahlásiť. "Čestní občania do toho nejdú s tým, že z toho niečo budú mať," deklaroval. Iniciatíva KDH však zrejme neprejde ani tento raz. Vlastné riešenie problému už dlhšiu dobu sľubuje minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies