Transnefť má stále problémy s kontaminovanou ropou

NETKY.SK • 3 September 2019, 17:36 • 2 min
Transnefť má stále problémy s kontaminovanou ropou

MOSKVA - Ruský ropný gigant Rosnefť vyhlásil, že firma Transnefť, ktorá prevádzkuje ruské ropovody, zatiaľ nepredložila riešenie krízy spôsobenej kontamináciou ropy. To sa stalo pred vyše 4 mesiacmi a spôsobilo pokles ruského exportu čierneho zlata.

slovakia

left justify in out

V polovici apríla sa zistilo, že ropovod Družba, ktorým sa dopravuje denne 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) ropy do východnej a západnej Európy, bol kontaminovaná organickými chloridmi. Rusko ropovod vyčistilo a obnovilo dodávky pár mesiacov po tom. Štátny ropovodný monopol Transnefť prisľúbil kompenzácie energetickým firmám za straty spôsobené kontamináciou.

 

Rosnefť, ktorej produkcia a zisky utrpeli obmedzením vývozu cez Družbu, v utorok vyhlásil, že Transnefť ešte stále nevyriešila tento problém.

 

"Budúcnosť kontaminovanej ropy je nejasná, nároky na odškodnenie firiem a ich podnikateľských partnerov zostávajú nevyrovnané a takisto sa ešte musí doriešiť problém garancie kvality ropy počas transportu," uviedla Rosnefť. "Zvyšujú sa riziká ohrozujúce povesť Ruska ako spoľahlivého dodávateľa."

 

img

 

Rosnefť tvrdí, že niektoré krajiny dovážajúce ropy vrátane Poľska začali uvažovať o alternatívnych možnostiach importu čierneho zlata.

 

"Transnefť sama mieša ropu od rôznych producentov. Vzhľadom na to, že v jej ropovodnom systéme neexistuje žiaden kontrolór kvality, firmy môžu v skutočnosti dostávať zmes, ktorá nemusí korešpondovať s kvalitou ropy pôvodne dodávanej do systému," uzavrela Rosnefť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies