Zahraničný obchod skončil v marci s prebytkom 577 mil. eur. Medziročne sa však prepadol najhlbšie od mája 2020

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 13:10 • 2 min
Zahraničný obchod skončil v marci s prebytkom 577 mil. eur. Medziročne sa však prepadol najhlbšie od mája 2020

BRATISLAVA - Zvyčajne silné marcové čísla sa dostali do rekordného poklesu. Okrem dvoch výrazných prepadových mesiacov roka 2020 bol medziročný pokles hodnoty dovozu najväčší za posledné desaťročie. Podpísalo sa na ňom najmä zníženie hodnoty dovezených automobilových súčiastok. Hodnota vývozu tiež výrazne klesla a ovplyvnil ju najmä pokles vývozu automobilov.

slovakia

left justify in out

Zo Slovenska sa podľa predbežných výsledkov vyviezol v marci 2024 tovar v hodnote 8,7 mld. eur pri medziročnom poklese o 16,4 %. Najvýznamnejšie sa na ňom podieľal pokles exportu automobilov, ale vysoký medziročný pokles možno odôvodniť aj minuloročnou vysokou marcovou hodnotou vývozu.

Hodnota dovozu sa znížila o 16,3 % na 8,2 mld. eur. Výrazný pokles tak pokračuje už piaty mesiac po sebe. Ovplyvnilo ho najmä zníženie hodnoty dovezených automobilových súčiastok.

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 mil. eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 mil. eur.

Z desiatich tried v štruktúre exportu vykázalo v treťom mesiaci tohto roka medziročný pokles až deväť z nich. Podstatný vplyv na vývoj slovenského vývozu mala najobchodovanejšia trieda zahraničného obchodu Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patrí aj vývoz automobilov. Tú poznačil totiž najvyšší prepad od septembra 2021. Hodnota vyvezených strojov a prepravných zariadení bola aktuálne medziročne nižšia až o 18,5 %.

V štruktúre dovozu vykázalo medziročný pokles všetkých desať tried. Prepad celkového dovozu najviac ovplyvnilo najmä zníženie hodnoty importu v triede Stroje a prepravné zariadenia (SITC 7), kam patria aj súčiastky motorových vozidiel. Hodnota dovezeného tovaru v tejto triede bola medziročne nižšia o 21,4 %. K výraznejšiemu poklesu celkového dovozu dopomohol aj nižší dovoz triedy Trhové výrobky (SITC 6) a hodnota tovaru v tejto triede bola medziročne nižšia o 15,5 %.

Najviac obchodovaná trieda SITC v zahraničnom obchode SR boli stroje a prepravné zariadenia s podielom 61,8 % na celkovom vývoze a 47,4 % na celkovom dovoze.

Do členských štátov EÚ smerovalo 79,2 % vývozu SR a dovoz z nich tvoril 67,1 %. Vývoz do členských štátov EÚ v marci medziročne klesol o 12,9 %. Dovoz z členských štátov EÚ sa znížil o 16,7 %. Vývoz do nečlenských krajín EÚ medziročne klesol o 27,5 % a dovoz z týchto krajín bol nižší o 15,5 %.

 

Predbežné údaje za január až marec 2024

Za prvé tri mesiace tohto roka sa vývoz medziročne znížil o 6,9 % na 26,1 mld. eur a dovoz sa znížil o 11,2 % na 24,3 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 1,8 mld. eur. Za rovnaké obdobie minulého roka bolo o 1,1 mld. eur nižšie.

 

Spresnené podrobné údaje za január a február 2024

Za január a február 2024 sa podľa spresnených údajov znížil medziročne vývoz o 1,2 % na 17,4 mld. eur a dovoz sa znížil o 8,4 % na 16,1 mld. eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 1,2 mld. eur. V rovnakom období minulého roka skončila bilancia zahraničného obchodu s deficitom v objeme 59,7 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies