Zahraničný dlh Česka vzrástol na rekordných takmer 4,5 bilióna Kč

NETKY.SK • 20 September 2017, 16:10 • 2 min
Zahraničný dlh Česka vzrástol na rekordných takmer 4,5 bilióna Kč

PRAHA - Zahraničná zadlženosť Česka vzrástla v 2. štvrťroku na historické maximum, ktoré predstavovalo takmer 4,5 bilióna Kč (172,39 miliardy eur). To zodpovedá 92 % hrubého domáceho produktu (HDP). Mimoriadne rýchly rast dlhu spôsobili tento rok špekulácie zahraničných investorov na posilnenie koruny po skončení intervencií Českej národnej banky (ČNB).

slovakia

left justify in out

Ako vyplýva z dnes zverejnených predbežných údajov ČNB, zahraničný dlh Česka sa medziročne zvýšil o 1,161 bilióna Kč. Pred rokom predstavoval jeho podiel k HDP 71 %.

 

"Tento rok došlo k mimoriadnemu rastu zahraničnej zadlženosti, pričom dôvodom boli špekulácie zahraničných investorov na ukončenie kurzového záväzku ČNB. Do Česka tak pritiekli obrovské objemy peňazí, pri ktorých obchodníci očakávali a očakávajú zhodnotenie vďaka posilňujúcej korune," povedal pre Novinky ekonóm Komerčnej banky Marek Dřímal.

 

Tieto peniaze investori uložili buď do domácich bánk, alebo do českých štátnych dlhopisov. V zverejnenej štatistike ČNB sa tieto prostriedky zobrazujú ako záväzky - raz sa tieto peniaze jednoducho vrátia do zahraničia, aj keď tento proces bude zrejme iba postupný.

 

"Je tu však aj riziko. Ak by došlo k novej ekonomickej recesii, mohli by investori svoje peniaze rýchlo stiahnuť. Koruna by tak mohla prudko oslabiť, ako sa to stalo v rokoch 2008 a 2009. Koruna vtedy v priebehu niekoľkých mesiacov oslabila prakticky o 30 %," upozornil Dřímal.

 

ČNB ukončila intervencie proti korune v apríli tohto roka. Predtým s určitými prestávkami intervenovala od novembra 2013. Intervenciami držala kurz pri hranici 27 Kč za euro. Po skončení intervencií koruna posilnila, v súčasnosti sa obchoduje za 26,10 Kč za euro.

 

Zahraničný dlh Česka vytrvalo rastie. Nad hranicu 1 bilióna Kč sa dostal koncom roka 2004, 2 bilióny Kč prekonal v roku 2010 a 3 bilióny Kč koncom roka 2014.

 

(1 EUR = 26,103 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona