Zadržiavaní americkí občania odleteli z Iránu v rámci výmeny väzňov

NETKY.SK • 18 September 2023, 16:07 • 2 min
Zadržiavaní americkí občania odleteli z Iránu v rámci výmeny väzňov

TEHERÁN - Päť zadržiavaných amerických občanov v pondelok odletelo katarským lietadlom z Iránu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, píše agentúra TASR.

slovakia

left justify in out

Na palube lietadla sa nachádzali aj dvaja rodinní príslušníci z USA a lietadlo podľa agentúry DPA smerovalo do Kataru.

 

Bidenova administratíva spresnila, že prezident udelil milosť piatim občanom Iránu, ktorí boli v USA väznení či čelili obvineniam súvisiacim s nenásilnými trestnými činmi. Agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj tiež uviedla, že Biden uvalí nové sankcie na iránske ministerstvo pre tajné služby a iránskeho exprezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

 

 

Podľa hovorcu iránskeho rezortu diplomacie sa v rámci avizovanej výmeny vráti do vlasti päť Američanov a Spojené štáty omilostia piatich iránskych občanov, ktorých v krajine odsúdili alebo obžalovali.

 

Agentúra AFP medzitým s odvolaním sa na iránske médiá uviedla, že dvaja z Iráncov prepustených Spojenými štátmi v rámci výmeny väzňov pricestovali v pondelok do Kataru.

 

Výmena sa môže uskutočniť po tom, ako v Južnej Kórei došlo k uvoľneniu zmrazených iránskych financií. Prostriedky v hodnote šiestich miliárd dolárov v pondelok dorazili do Kataru v súlade s výnimkou zo sankcií, ktorú pred týždňom vydala pre zahraničné banky vláda USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: BusinessLIVE
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies