Zadržali troch mladíkov, ktorí sa chceli pripojiť k IŠ

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 13:34 • 2 min
Zadržali troch mladíkov, ktorí sa chceli pripojiť k IŠ

LONDÝN - Britská polícia v nedeľu večer prepustila na kauciu troch mladíkov, ktorých zadržala, keď chceli vycestovať do Sýrie, aby sa tam pripojili k Islamskému štátu (IŠ).

slovakia

left justify in out

Rodičia dvoch sedemnásťročných a jedného devätnásťročného chlapca upovedomili úrady po tom, ako sa ich deti nevrátili z piatkových bohoslužieb. Britská polícia následne na základe odhadu, že chlapci sa pokúsia dostať do Turecka cez Španielsko zalarmovala turecké úrady. Tie mladíkov chytili v Istanbule a deportovali do Británie, kde ich zadržali pre podozrenie z prípravy teroristických útokov.

 

Pred niekoľkými týždňami z Británie s cieľom pripojiť sa k IŠ do Sýrie zase vycestovali tri tínedžerky tvrdiac, že sa chcú stať "nevestami džihádistov". Britská bezpečnostná služba sa domnieva, že od začiatku konfliktu s militantmi už do Sýrie a Iraku s cieľom pripojiť sa k jednotkám IŠ vycestovalo približne 600 Britov. Do bojov na strane militantov IŠ sa zapojili stovky Európanov, čo zvýšilo obavy krajín o možnosť útokov na domácom území, v prípade, že sa takíto jedinci vrátia späť obohatení o ešte radikálnejšie názory a výcvik. 

 

Turecko v súčasnosti čelí kritike pre slabú kontrolu svojich juhovýchodných hraníc. Krajina naopak obviňuje európske mocnosti z neschopnosti zabrániť "budúcim džihádistom" v cestách cez jej územie. Turecký minister zahraničných vecí ešte vo štvrtok uviedol, že zmiznutým britským dievčatám, ktoré cestovali do Sýrie cez Turecko, pomáhal hranicu prekročiť špión pracujúci pre niektorú z krajín, ktorá v rámci koalície vedenej Spojenými štátmi bojuje s miIitantmi z IŠ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies