Začnú sa mierové rokovania o zjednotení Cypru

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 15:36 • 2 min
Začnú sa mierové rokovania o zjednotení Cypru

NIKÓZIA - V sobotu sa začnú mierové rokovania o zjednotení etnicky rozdeleného Cypru. Rokovania medzi dvoma časťami rozdeleného ostrova na šesť mesiacov prerušil spor týkajúci sa možnej podmorskej ťažby ropy a zemného plynu.

slovakia

left justify in out

V tých nadchádzajúcich sa prvý raz stretne nový prezident cyperských Turkov, umiernený ľavičiar Mustafa Akinci, s lídrom gréckej časti ostrova Níkosom Anastasiádesom, ktorý nedávno vyhlásil, že v rámci oživenia rokovaní cyperským Turkom ponúkne "jednostranné opatrenia".


"Mojim hlbokým presvedčením je, že by mala byť vytvorená atmosféra dôvery, ktorá bude nápomocná pri (mierových) rokovaniach," povedal Anastasiádes. V rámci týchto opatrení napríklad poskytne cyperským Turkom mapu, ktorá odhaľuje rozmiestnenie 28 mínových polí, ktoré cyperskí Gréci vytvorili ešte pred ozbrojeným konfliktom v roku 1974, či im prenechá správu posvätných miest, ktoré sa nachádzajú v gréckej časti ostrova. Predovšetkým na opätovné zjednotenie ostrova sa chce podľa vlastných slov sústrediť aj nový líder cyperských Turkov Akinci.


Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ ako celok, hoci v skutočnosti je už desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Turecko, vznikla v roku 1974 v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Väčšina medzinárodného spoločenstva však uznáva výhradne legitimitu gréckocyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova. Cieľom dlhodobých mierových rozhovorov je dosiahnuť opätovné zjednotenie ostrova.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies