FOTO Opozícia chce odvolať premiéra Fica: Schôdzu kvôli Matovičovi prerušili

NETKY.SK • 14 Február 2017, 13:25 • 2 min
FOTO Opozícia chce odvolať premiéra Fica: Schôdzu kvôli Matovičovi prerušili

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) čelí druhému pokusu o odvolanie z funkcie v tomto volebnom období. Mimoriadnu schôdzu venovanú kauze cien energií otvoril podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár (Most-Híd). Podpisy na jej zvolanie zozbieralo 42 opozičných poslancov z OĽaNO-NOVA, SaS a Sme rodina.

slovakia

left justify in out

Mimoriadna schôdza NR SR venovaná opozičnému návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bola prerušená len krátko po jej otvorení. Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý mal za opozíciu návrh na zosadenie Fica odôvodniť, si totiž priniesol vizuálne pomôcky. Išlo najmä o fotografie veľkosti A4, resp. A3.

 

Jeho postup sa nepáčil predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS). "Prosím vás, aby ste upustili od porušovania Rokovacieho poriadku NR SR. Vniesli ste do sály vizuály, ktoré sú zakázané. Berte to ako moju výzvu, aby ste tieto pomôcky pred svojím vystúpením zo sály vyniesli. Ak to neurobíte, mám právo vás vykázať zo sály," odkázal Matovičovi.

 

Matovič môže podľa Danka dostať trest v podobe finančnej pokuty. "Všetci sme poslanci a dostali sme mandát od ľudí. Mali by sme byť k sebe slušní. Ak je nejaký zákon platný, tak ho treba rešpektovať. Nie všetky zákony sa nám musia páčiť, ale vieme, že v bežnom živote musíme svoje povinnosti plniť," upozornil Danko.

 

Podľa jeho slov sa ukázalo, že iba jediný poslanec nerešpektuje zákon. "Je to otázka na voličov a ľudí z opozície, aká je to neúcta k nim zo strany Matoviča. Ja si ctím práva opozície a chceme bezodkladne pokračovať v rokovaní. Najskorší možný termín je vo štvrtok (16.2.)," povedal Danko s tým, že Matovič uprednostňuje svoj osobný politický záujem, aby znevážil parlament.

 

Bugár Dankovo rozhodnutie prerušiť schôdzu podporil. "Urobil by som to aj ja. Niekto nevie normálne pracovať, len chce vyvolať hádku. Opozícia si musí vo vlastných radoch buď urobiť poriadok, alebo sa vysporiadať s Matovičom. Keby sa tá zlosť a negatívna energia, ktorá ho obklopuje, dala využiť na svietenie, NR SR svieti zadarmo celý rok," vyhlásil.

Podobne to vidí aj podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD). "Správanie Matoviča aj v minulosti bolo jedným z dôvodov, ktorý nás viedol k sprísneniu podmienok v rokovacom poriadku. Skôr ako práca pre ľudí je pre neho výhodnejšie robiť cirkus," myslí si.

 

S vedením parlamentu v tejto veci drží aj podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd). "Vyjadrujem poľutovanie nad tým, čo sa dnes udialo. Nový rokovací poriadok je efektívny nástroj, poslanci ho doteraz rešpektovali. Žiaľ, sú medzi nami ľudia, ktorí sa dokážu dostať do médií len vtedy, ak urobia nejaký škandál a rozruch," podotkol.

 

Matovič sa bránil tým, že obrázky, ktoré má v ruke, sú oficiálnou prílohou k návrhu na Ficovo odvolanie. "Viem, že ste si mysleli, že rokovacím poriadkom to zakážete, ale ten umožňuje každému poslancovi, aby ako prílohu k oficiálnemu návrhu dal akékoľvek vizuálne zobrazenia. Je to teda oficiálna príloha k návrhu na odvolanie predsedu vlády, nie vizuálna pomôcka. Je to moje právo," argumentoval šéf Obyčajných.

 

Danka však nepresvedčil a ten zvolal poslanecké grémium. Opozičný návrh na odvolanie premiéra Fica, ktorý je zverejnený aj na internetovej stránke NR SR, obsahuje aj spomínaných 19 obrázkov.

 

Opozícia chce odvolať premiéra za to, že sa spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií a ľuďom sa mal otočiť chrbtom. "Dosadil svojich ľudí do predstavenstiev a dozorných rád energetických spoločností, ktorí následne pripravili bezprecedentný podvod na ľuďoch. Tento podvod následne dlhodobo kryl, obhajoval a snažil sa všemožne ľuďom vnútiť predstavu, že faktúry o stovky percent vyššie oproti roku 2016 sú nižšie. Ignoroval výzvy opozície na nápravu a opozičných poslancov verejne za snahu pomôcť ľuďom ponižoval," uviedli v návrhu opoziční poslanci.

 

Tiež sa im nepáči, že Fico tvrdošijne odmieta odvolať ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ako aj ostatných nominantov v predstavenstvách a dozorných radách energetických spoločností, ktorí podľa opozície nehájili verejný záujem. Premiér sa mal podľa nich takýmto konaním spreneveriť svojmu poslaniu, verejnému prísľubu, svojim voličom, ako aj ostatným občanom SR. Ich záujem by mal pritom chrániť.

 

Odstúpenie šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka podľa opozície nestačí. Podľa nich by to stačilo vtedy, ak by bol skutočne nezávislým štátnym úradníkom a chaos v energetike by bol len akýmsi technickým zlyhaním.

 

Naposledy čelil premiér Fico odvolávaniu za kauzu Bašternák. Dnešné odvolávanie označil za nezmyselné. "Opozícii sa ťažko pozerá, že vláda vie zasiahnuť, keď niekto iný zlyhá, ako sa to stalo pri rozhodnutí nezávislého regulačného úradu o cenách energií," povedal v TA3 Fico. Taktiež uviedol, že to, čo predvádza opozícia v slovenskom parlamente, je jeden hnus. "Nič iné nechcú, len chaos a rozklad vládnej koalície. Stabilita je dnes životne dôležitá pre budúcnosť Slovenska," zdôraznil.

 

Žiadosť opozičných poslancov, žeby mal byť odvolaný aj minister hospodárstva, neplánuje uskutočniť. "Bol by to veľmi zlý politický systém, keby opozícia na niekoho ukázala prstom a predseda vlády by ho odvolal. Nemám na to absolútne žiadny dôvod. Naopak, minister hospodárstva má moju plnú dôveru, veľmi tvrdo pracoval, aby naprával chyby regulačného úradu," dodal Fico.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies