Štrajk v Nemecku paralyzoval vlakovú, leteckú, lodnú i MHD

NETKY.SK • 27 Marec 2023, 10:40 • 2 min
Štrajk v Nemecku paralyzoval vlakovú, leteckú, lodnú i MHD

BERLÍN - Vlakovú, lodnú a leteckú dopravu i systémy mestskej hromadnej dopravy po celom Nemecku zasiahol v pondelok rozsiahly jednodňový štrajk, ktorý vyhlásili tamojšie odbory s cieľom presadiť zvýšenie platov svojich zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Odbory varovali, že cestujúci v krajine majú počítať s výrazným meškaním spojov a narušením dopravy vo všetkých štrajkom zasiahnutých oblastiach po celej krajine. Plánovaný štrajk sa podľa Združenia nemeckých letísk (ADV) dotkne približne 380.000 leteckých pasažierov. Množstvo zamestnancov dochádzajúcich do práce verejnou dopravou sa v pondelok rozhodlo cestovať autom, čo viedlo k zápcham a meškaniam na cestách. Tí, ktorí mohli, pracovali radšej z domu.

 

Ohlásený štrajk spôsobil problémy v doprave už v nedeľu, keď sa mnohí cestujúci snažili dostať do svojich destinácií o deň skôr, píše AP. "Milióny cestujúcich, ktorí sú závislí na autobusoch a vlakoch, trpia v dôsledku tohto rozsiahleho, prehnaného štrajku," citovala agentúra DPA nemecké železnice Deutsche Bahn (DB), ktoré prostredníctvom svojho hovorcu upozornili, že "nie každý má možnosť pracovať na diaľku". Štrajk, ktorý zvolali dva hlavné odborové zväzy v Nemecku, Verdi a EVG, sa začal v pondelok po polnoci v siedmich zo 16 nemeckých spolkových krajín.

 

Odbory Verdi zastupujú približne 2,5 milióna zamestnancov verejného sektora, zatiaľ čo EVG reprezentujú pracovníkov železníc a autobusových spoločností. Verdi žiadajú 10,5-percentný nárast mesačných platov. Zamestnávatelia ponúkli zatiaľ len nárast o päť percent v dvoch fázach plus jednorazový príspevok vo výške 2500 eur. EVG požaduje 12-percentný rast miezd. Prepravca DB ponúkol takisto dvojfázové zvyšovanie v rozsahu piatich percent a jednorazovú platbu. Nemecko čelí rovnako ako iné krajiny vysokej inflácii v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá spôsobila rast cien potravín a energií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona