Záborská: Beňová v prípade Orbána nepochopila úlohu europarlamentu

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 15:39 • 2 min
Záborská: Beňová v prípade Orbána nepochopila úlohu europarlamentu

BRATISLAVA - Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) a jej kolegovia zo socialistickej frakcie nepochopili správne úlohu Európskeho parlamentu (EP), keď minulý týždeň presadili uznesenie kritizujúce vládu Viktora Orbána (Fidesz) v Maďarsku. Pre TASR to vyhlásila poslankyňa EP Anna Záborská (KDH), ktorá v tejto európskej inštitúcii zastupuje Európsku ľudovú stranu (EĽS).

slovakia

left justify in out

"Chápem, že socialistom sa nepáči podpora rodiny uzákonená v novej maďarskej ústave, ale mandát na zmenu ústavy získala vláda Viktora Orbána od maďarských občanov v slobodných a demokratických voľbách. Pani Flašíková-Beňová ani jej kolegovia takýto mandát nemajú," tvrdí Záborská.

"Pani poslankyňa Flašíková-Beňová a jej kolegovia zo socialistickej frakcie by si mali uvedomiť, že úlohou Európskeho parlamentu nie je navrhovať ústavy členských štátov Európskej únii," zdôraznila europoslankyňa za KDH. Európsky parlament má podľa nej v prvom rade prijímať legislatívne pravidlá s cieľom zjednodušovať uplatňovanie základných slobôd pohybu osôb, tovarov a služieb kdekoľvek v EÚ. "Rozhodovanie o tom, či zákony niektorého členského štátu nie sú v súlade s jeho európskymi záväzkami, prináleží Európskemu súdnemu dvoru, nie poslancom," dodala.

Podľa europoslanca za SNS Jaroslava Pašku však Európsky súdny dvor Maďarsko kritizoval ešte skôr, ako EP prijal uznesenie, ktorým žiada spustenie rozsiahlych kontrolných, monitorovacích a donucovacích mechanizmov voči členskému štátu únie pre porušovanie základných ústavných práv. "Na porušovanie medzinárodných záväzkov Maďarska opakovane poukázala vo svojich posudkoch nie len Európska komisia pre demokraciu prostredníctvom práva (Benátska komisia), ale svojimi rozhodnutiami ich potvrdil aj Európsky súdny dvor," uviedol Paška v tlačovom vyhlásení z 2. júla. "Spravovanie krajiny štýlom Alexandra Lukašenka, či novodobých afrických vládcov nemôže európske spoločenstvo v našom kultúrnom a civilizačnom prostredí dlhodobo tolerovať," vyhlásil na margo Maďarska Paška. "Mocenské ovládnutie justície, či mediálneho priestoru bolo súčasne obrovskou stratou práv občanov Maďarska, ktorí tak prišli o právo na nestranné a objektívne posúdenie ich sporov, či o slobodný necenzurovaný prístup k informáciám. SNS v tejto súvislosti zdôrazňuje, že demokratický štát patrí všetkým jeho občanom, nie len hŕstke tých, čo vyhrali posledné voľby. Preto treba všetky deformácie v Maďarsku postupne meniť," zdôraznil europoslanec SNS.

Maďarský parlament s väčšinovým zastúpením vládnej strany Fidesz prijal minulý týždeň uznesenie, v ktorom odsúdil správu EP zaoberajúcu sa aktuálnou situáciu u našich južných susedov. "Je to o to závažnejšie, že daný dokument schválila počas uplynulého plenárneho zasadnutia EP veľká väčšina poslancov vrátane zástupcov Európskej ľudovej strany, ktorej je Fidesz aktívnym členom," uviedla dnes pre TASR Ľubica Končalová z tlačového oddelenia strany Smer-SD.

Prezident Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP Hannes Swoboda podľa nej vo svojej reakcii označil konanie maďarských zákonodarcov za priamy a bezprecedentný útok na inštitúciu EP. "Je to podľa neho ďalší dôkaz toho, že Viktor Orbán nerešpektuje hodnoty, na ktorých stojí európsky parlamentarizmus," uviedla Končalová.

Slovenská europoslankyňa Flašíková-Beňová v tejto súvislosti poukázala na chýbajúce reakcie a zásadné postoje zo strany slovenských politických subjektov, ktoré sú členmi EĽS. "Ide pritom o obranu hodnôt a zásad európskej demokracie, chýba mi tu akákoľvek aktivita z pravej strany nášho slovenského politického spektra," zdôraznila europoslankyňa.

Hannes Swoboda podľa Smeru-SD požaduje od zástupcov EĽS stanovisko, akým spôsobom sa chcú vyrovnať so skutočnosťou, že člen ich politického zoskupenia odmieta úlohy a hodnotenia EP a ním demokraticky, väčšinovo prijatých dokumentov.

Európsky parlament sa 3. júla vyslovil za monitorovanie krokov maďarskej vlády obviňovanej z porušovania základných práv. V uznesení prijatom na plenárnom zasadaní v Štrasburgu žiada začatie monitorovacieho mechanizmu, ktorý by vykonávala Európska komisia, Európsky parlament a Rada ministrov. V prípade, že Budapešť nesplní požiadavky EÚ, začne sa uplatňovať sankčný mechanizmus. Prijatiu uznesenia predchádzala v EP búrlivá diskusia o správe o stave základných práv v Maďarsku, ktorú vypracoval portugalský poslanec Rui Tavares. Osobne sa na nej zúčastnil aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý ju označil za "veľmi urážlivú". "Nechceme Európu, kde je obmedzovaná naša sloboda," povedal. EP okrem iného kritizoval, že Orbánova vláda prijatím mnohých ústavných a legislatívnych zmien sústredila moc do svojich rúk. K tejto kritike sa pripojili sociálni demokrati, zeleni a liberáli, zatiaľ čo konzervatívni poslanci Orbána podporili a odsúdili správu ako politicky motivovanú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies