Za výrobu marihuany hrozí Drahoslavovi desať rokov väzenia a strata majetku

NETKY.SK • 7 September 2016, 16:39 • 2 min
Za výrobu marihuany hrozí Drahoslavovi desať rokov väzenia a strata majetku

BANSKÁ BYSTRICA – Trest desať rokov odňatia slobody za výrobu drogy marihuana v značnom rozsahu potvrdil dnes senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 39-ročného Drahoslava Harajdu z tohto mesta. Sudca hneď nariadil aj výkon trestu.

slovakia

left justify in out

Harajda s kamarátom Martinom v rodinnom dome, priľahlej garáži a vo vedľa stojacej rekreačnej chate v obci Motyčky, ako aj v byte v Banskej Bystrici pestovali rastliny rodu Canabis, z ktorých bolo možné vyrobiť drogu marihuana.

 

Polícia v decembri minulého roku zaistila takmer šestnásť kilogramov sušeného rastlinného materiálu s hodnotou na čiernom trhu viac ako 95-tisíc eur. Tým Harajda s kamarátom spáchali obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby, prechovávania a predaja omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov. Konope pestovali so zámerom vyrábať z toho drogu na predaj.


Na Okresnom súde v Banskej Bystrici Harajda priznal vinu. Prvostupňový súd priznanie a dovtedajší bezúhonný život zohľadnil ako poľahčujúce okolnosti a uložil mu trest odňatia slobody na desať rokov nepodmienečne. Súd zároveň rozhodol o zhabaní vecí, ktoré Harajda s kamarátom používali pri urýchľovaní pestovania konope. Medzi nimi bolo viac ako sto sodíkových výbojok, dve elektrocentrály, elektronické predradníky k výbojkám, stojanové ventilátory, vzduchové filtre a plastové sudy. Súd tiež uložil trest prepadnutia majetku, ktorý patrí Harajdovi. V tomto prípade rekreačnej chaty a štyroch pozemkov o celkovej výmere viac ako 1 700 metrov štvorcových v katastrálnom území Motyčiek. Harajda prišiel aj o byt v Banskej Bystrici, o nákladné motorové vozidlo Mitsubishi a o mobil.


Harajda sa síce priznal, ale voči rozsudku sa odvolal. Žiadal nižší trest odňatia slobody i zrušenie verdiktu o prepadnutí majetku. Senát krajského súdu označil prvostupňový verdikt za zákonný a potvrdil ho. Harajdov kamarát a spolupestovateľ Martin spáchal samovraždu a súdneho konania sa nedožil.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies