Za vyhrážkami školám po celom svete je údajne aj skupina Evacuation Squad

NETKY.SK • 3 Február 2016, 11:12 • 2 min
Za vyhrážkami školám po celom svete je údajne aj skupina Evacuation Squad

SYDNEY - Austrálsky web Mashable, ktorý sa špecializuje na monitorovanie sociálnych sietí, tvrdí, že k veľkej časti "epidémie vyhrážok" školám v rôznych častiach sveta sa hlási skupina s názvom Evacuation Squad. Urobila tak prostredníctvom konta na sieti Twitter, ktoré je však už medzičasom nefunkčné. Napísal o tom dnes na svojej webovej stránke francúzsky denník Le Parisien.

slovakia

left justify in out

Za skupinou Evacuation Squad sa skrýva šesť anonymných osôb, ktoré sa vyhrážajú, že môžu zasiahnuť kdekoľvek, napísal Mashable. Austrálska novinárka Jenni Ryallová, ktorá pracuje pre Mashable, sa prostredníctvom elektronickej pošty skontaktovala s jedným z autorov vyhrážok. Muž sa jej predstavil ako Viktor Olyavitch. Tvrdí, že jeho skupina pôsobí z Iránu a Ruska. Ako motív uvádza, že "nenávidíme americkú vládu. Nenávidíme autoritu. Máme radi chaos".

 

Podľa francúzskych policajných zdrojov hrozby školám vo Francúzsku a v Británii majú rovnaký scenár a obsah ako v Austrálii: ide o využitie prenosu hlasu internetovým protokolom (VoIP).

 

Vo všetkých prípadoch telefonická hrozba o nastražení bomby v budove viedla k okamžitej evakuácii. Po obhliadkach školských budov však polícia vždy konštatovala, že šlo o falošný poplach.

 

Francúzska polícia informovala, že prešetruje hypotézu, že vyhrážky prichádzajú zo zahraničia.

 

Austrálska polícia sa tiež domnieva, že vyhrážky bombovými či streleckými útokmi, ktoré minulý týždeň telefonicky dostali desiatky škôl v krajine, boli "žartom" zosnovaným zo zahraničia a už nepredstavujú žiadnu hrozbu, informovala dnes agentúra AP.

 

Podobné vyhrážky ako školy v Austrálii dostali v posledných mesiacoch aj mnohé školy v Európe, Ázii i Amerike. Podľa austrálskej polície zatiaľ nie je jasné, či tieto vyhrážky navzájom súvisia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies