Za účasti rakúskeho prezidenta slávnostne otvorili Salzburské slávnosti 2011

NETKY.SK • 28 Júl 2011, 08:30 • 2 min
Za účasti rakúskeho prezidenta slávnostne otvorili Salzburské slávnosti 2011

Za účasti rakúskeho prezidenta slávnostne otvorili Salzburské slávnosti 2011

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 240 kultúrnych podujatí ponúkne do 30. augusta na 13 rôznych scénach už 91. ročník Salzburských slávností, ktoré dnes v Mozartovom rodisku slávnostne otvoril rakúsky prezident Heinz Fischer.
      Namiesto pôvodne plánovaného švajčiarskeho odporcu globalizácie Jeana Zieglera vystúpil pri slávnostnom otvorení reprezentačnej festivalovej prehliadky so zásadným prejavom o sile kultúry vlaňajší neúspešný nemecký prezidentský kandidát, známy aktivista za rešpektovanie ľudských práv Joachim Gauck.
      Pripomenul obmedzenia, ktoré sužovali umelcov v časoch diktatúry a v narážke na svoj život v bývalej NDR konštatoval, že jeho prítomnosť je signálom nesamozrejmosti stretnutí slobodných ľudí a slobodných umelcov v slobodnej spoločnosti. "Ide o dar civilizácie tým živým," dodal.
      Joachim Gauck pozdvihol svoj hlas proti obmedzovaniu osobných slobôd z bezpečnostných dôvodov v reakcii na teroristické aktivity. "Nesmieme si nechať diktovať princípy života od fanatikov a vrahov," vyhlásil.
      Aj najvyšší rakúsky predstaviteľ Heinz Fischer vo svojom vystúpení zdôraznil, že si nenecháme zlikvidovať demokraciu a ľudské práva ani bombami, ani streľbou. Súčasne apeloval na výraznejšiu solidaritu Európanov v časoch hospodárskej krízy a terorizmu.
      V čase otvorenie distribuovali aktivisti v centre Salzburgu aj text plánovaného vystúpenia Jeana Zieglera, ktorého napokon vedenie festivalu nepozvalo pre jeho úzke kontakty s líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím.
      Festivalový program sa dnes večer rozbehne naplno na námestí pri salzburskom Dóme, kde už tradične uvedú predstavenie divadelnej hry Huga von Hofmannstahla Jedermann s Nicholasom Ofczarekom v titulnej úlohe. V Mozartovom dome sa o úvod festivalu postarajú umelci v inscenácii opery Figarova svadba rodáka zo Salzburgu, ktorú pripravil režisér Claus Guth. Ešte o 30 minút skôr sa začne koncert z diel Johanna Straussa a Gustava Mahlera v miestnom Mozarteu.
Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies