VIDEO: Slovenskí politici reagujú na kroky Ruska. Kto s nimi súhlasí?

NETKY.SK • 22 Február 2022, 16:17 • 2 min
VIDEO: Slovenskí politici reagujú na kroky Ruska. Kto s nimi súhlasí?

BRATISLAVA - Väčšina mimoparlamentných slovenských strán odsudzuje kroky Ruska voči Ukrajine. Zhodujú sa, že Rusko porušilo medzinárodné práva. Naopak, mimoparlamentná SNS konanie ruského prezidenta Vladimira Putina chápe. Čo povedal Robert Fico?

slovakia

left justify in out

Predseda KDH Milan Majerský tvrdí, že kroky Ruska nepomáhajú konštruktívne a diplomaticky vyriešiť situáciu, zvyšujú nenávisť a napätie. Útočia tiež na nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny, ktorá je suverénnym štátom.

 

 

Vyhlásenie separatistických regiónov Doneckej a Luhanskej republiky za nezávislé štáty je podľa Majerského neakceptovateľné a ide o porušenie medzinárodného práva.

 

„V tomto okamihu je kľúčové podniknúť principiálne a jasné kroky k tomu, aby sme primäli Rusko vrátiť sa k rokovaciemu stolu. Ten musí chrániť životy tak Ukrajincov, ako aj Rusov a medzinárodnú cestu mieru,“ poznamenal Majerský.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Britský minister zdravotníctva Sajid Javid vyvodil takýto záver!

 

Aliancia uviedla, že Ruská federácia opakovane porušuje medzinárodné dohody a medzinárodné právo. Zmena hraníc suverénneho štátu je rovnako neakceptovateľná ako požiadavky Ruska smerom k NATO, tvrdí. Konflikt je podľa Aliancie potrebné riešiť diplomatickou cestou. Jednotný a razantný postoj by mali mať aj slovenskí politici. Vyzýva preto tých, ktorí ukrajinsko-ruský konflikt použili na politický boj a podnecovanie nenávisti, aby s tými praktikami prestali.

 

Strana Spolu odmieta ruskú agresiu na Donbase a plne podporuje nezávislosť a teritoriálnu integritu Ukrajiny. Vyzýva vládu na podporu Ukrajiny, a to ďalšími dodávkami zdravotníckeho materiálu a, ak to bude potrebné, aj dodávkami munície a zbraní. „Obrana slobodnej a demokratickej Ukrajiny je strategickým záujmom SR,“ skonštatovalo Spolu.

 

 

Tvrdí, že tí slovenskí politici, ktorí podporujú Putinove kroky na Ukrajine nerešpektujúce hranice ani medzinárodné zmluvy a dohody, „tancujú na hrane ústavy, podieľajú sa na rozklade slovenskej štátnosti a ohrozujú demokratickú a samostatnú budúcnosť našej krajiny“.

 

Občianska konzervatívna strana (OKS) odsudzuje eskalujúcu agresiu Ruska proti Ukrajine a „plne podporuje Ukrajinu a jej ľud zoči-voči tejto agresii“.

 

K téme: Zuzana Čaputová odsúdila rozhodnutie Vladimira Putina. Čo navrhuje?

 

„Konanie prezidenta Putina je priamo úmerné tlaku, ktorý vyvinula aj Slovenská republika umiestnením cudzích ozbrojených síl na svojom území,“ tvrdí SNS. Strana apeluje na dialóg svetových veľmocí.

 

„Prezident Putin konal tak, aby ochránil životy a zdravie ruských občanov na ukrajinsko–ruskej hranici. Ak nedôjde k zmiereniu medzi USA a Ruskou federáciou, Európe hrozí katastrofa a zodpovednosť ponesú aj súčasní predstavitelia Slovenska. Prezidentovi Putinovi sa niet čo čudovať,“ doplnila SNS vo svojom stanovisku.

 

 

Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico sa vyjadril na utorkovej tlačovej konferencii. „Znovu hovoríme ako suverénna politická strana, že aj tu bolo porušené medzinárodné právo. Keby bol Smer-SD vo vláde, nemohol by uznať existenciu týchto dvoch republík na území Ukrajiny,“ povedal.

 

Verí, že obdobné stanovisko zaujme aj parlamentný zahraničný výbor na svojom zasadnutí. Bol by nerád, ak by do uznesenia výboru „partizáni“ z vlády niečo prepašovali.

 

Môže vás zaujať: Uznanie Donbasu a varovanie Kyjeva. Čo povedal Putin v príhovore k ruskému ľudu?

 

Fico podľa vlastných slov nemôže jednoznačne povedať, čo sa deje na Ukrajine. Situáciu označil za neprehľadnú a poukázal na rôzne informácie z rôznych zdrojov. Sklamaný je z diplomacie Európskej únie, ktorá čaká na kroky USA. „Toto je európske územie, tu sa dejú vážne veci, a európska diplomacia je štatistom.“

 

 

Fico podčiarkol potrebu dobrých vzťahov aj s Ruskou federáciou. Sankcie podľa neho nič nevyriešia. Poznamenal, že doterajšia sankčná politika voči Rusku viedla len k zvýšeniu jeho samostatnosti a sebestačnosti. Na otázku o obranných jednotkách NATO na území SR odpovedal tým, že Slovensko ohrozené nie je a nevidí na to dôvod.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies