EMA zrušila povolenie na očkovanie proti COVIDu od AstraZeneca. Môže spôsobiť krvné zrazeniny

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 09:10 • 2 min
EMA zrušila povolenie na očkovanie proti COVIDu od AstraZeneca. Môže spôsobiť krvné zrazeniny

LONDÝN - V aktualizácii na webovej stránke Európskej agentúry pre lieky (EMA) regulačný orgán uviedol, že povolenie pre vakcínu Vaxzevria spoločnosti AstraZeneca bolo stiahnuté "na žiadosť držiteľa povolenia na uvedenie na trh", teda farmaceutického gigantu AstraZeneca.

slovakia

left justify in out

Na vakcínu COVID-19 spoločnosti AstraZeneca EMA prvýkrát prikývla v januári 2021. V priebehu niekoľkých týždňov však vzrástli obavy o bezpečnosť vakcíny, keď desiatky krajín pozastavili jej používanie po tom, čo sa u malého počtu očkovaných ľudí zistili nezvyčajné, ale zriedkavé krvné zrazeniny. Regulačný orgán EÚ však vtedy dospel k záveru, že očkovacia látka spoločnosti AstraZeneca nezvyšuje celkové riziko vzniku zrazenín. Pochybnosti však zostali.

Miliardy dávok vakcíny od spoločnosti AstraZeneca boli distribuované do chudobnejších krajín prostredníctvom programu koordinovaného OSN, keďže jej výroba a distribúcia boli lacnejšie a jednoduchšie. Neskôr však štúdie ukázali, že drahšie vakcíny vyrobené spoločnosťami Pfizer-BioNTech a Moderna poskytujú lepšiu ochranu proti COVIDu-19 a jeho mnohým variantom, a väčšina krajín prešla na tieto vakcíny.

Britský národný program imunizácie proti koronavírusom sa v roku 2021 vo veľkej miere spoliehal na vakcínu spoločnosti AstraZeneca, ktorú z veľkej časti vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity s významnou finančnou podporou vlády. Ale aj Veľká Británia sa neskôr uchýlila k nákupu mRNA vakcín pre svoje programy posilňovacieho očkovania proti COVIDu a vakcína spoločnosti AstraZeneca sa teraz celosvetovo používa len zriedkavo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: EMA, AP, euronews, The Guardian, Independent, The Telegraph, Foto: Vakcína od spoločnosti AstraZeneca / reuters.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies