WHO: Nemocniciam v Pásme Gazy dochádza palivo

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 09:30 • 2 min
WHO: Nemocniciam v Pásme Gazy dochádza palivo

ŽENEVA – Na juhu Pásma Gazy zostalo nemocniciam palivo pre elektrické generátory už len na tri dni. Svoje zásoby nemôžu doplniť kvôli uzavretým hraničných priechodom. Informoval o tom šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Správu priniesla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Aj napriek medzinárodnej kritike izraelské tanky vstúpili v utorok do preplneného mesta Rafah. Ovládli blízky priechod do Egypta. Doteraz tadiaľ prúdila humanitárna pomoc na obliehané palestínske územie.
 
"Uzatvorenie hraničného priechodu naďalej bráni OSN dovážať palivo. Bez paliva sa zastavia všetky humanitárne operácie. Uzavretie hraníc tiež bráni dodávke humanitárnej pomoci do Gazy," zdôraznil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 
"Nemocniciam na juhu Gazy zostáva palivo len na tri dni paliva, čo znamená, že ich prevádzka sa môže čoskoro zastaviť," poznamenal.
 
Podľa Tedrosa Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje kvôli pokračujúcim nepriateľským akciám v okolí a vojenskej operácii v Rafahu.
 
"V čase, keď si krehké humanitárne operácie naliehavo vyžadujú rozšírenie, vojenská operácia v Rafahu obmedzuje našu schopnosť osloviť tisíce ľudí, ktorí žili v hrozných podmienkach bez adekvátnej stravy, hygieny, zdravotníckych služieb a bezpečnosti,“ povedal. "Toto musí teraz prestať."
 
WHO so sídlom v Ženeve je zdravotníckou agentúrou OSN. Izrael bombardoval Rafah v stredu, keď sa v Káhire obnovili rozhovory s cieľom dohodnúť sa na podmienkach prímeria v sedemmesačnej vojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: Nemocnica na juhu Pásma Gazy / Arafat Barbakh /reuters.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies