Za prevádzačstvo odsúdili v Rakúsku na dva roky Afganca, ktorý vinu popieral

NETKY.SK • 4 August 2016, 18:50 • 2 min
Za prevádzačstvo odsúdili v Rakúsku na dva roky Afganca, ktorý vinu popieral

SALZBURG - Na dva roky väzenia nepodmienečne odsúdili dnes v rakúskom Salzburgu za prevádzačstvo 33-ročného Afganca. Ide o muža, ktorý do marca tohto roku prepašoval cez územie Európskej únie najmenej 23 utečencov z rôznych krajín. Rozsudok zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, informovala dnes agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Päťnásobný otec, ktorého potomkovia a manželka žijú zrejme v okolí Berlína, bol podľa žaloby súčasťou organizovanej zločineckej skupiny. Prepravu utečencov, smerujúcich z Turecka cez Grécko do Nemecka, organizoval z utečeneckého tábora v Aténach. Záujemcovia platili okolo 1600 eur na osobu, Afganec pre nich potom plnil úlohu "turistického sprievodcu" po Európe, vyhlásil v rokovacej sieni Krajinského súdu v Salzburgu prokurátor Alexander Winkler.


Muža zadržali 26. marca v Salzburgu počas cesty vlakom z Viedne do Mníchova. V tom čase mal pri sebe tri mobilné telefóny, v ktorých polícia našla množstvo správ, čo obhajoba komentovala tým, že od blízkych môže človek dostávať správy. Sudca však upozornil, že 95 percent týchto správ sa týkalo práve prevádzačstva.

 

Zároveň obžalovanému pripomenul, že v jednej správe na otázku, či by dokázal previesť niekoho do Nemecka, odpovedal: "Nie som prevádzačom od včera. Je to moje zamestnanie už 15 rokov. Sľubujem, ešte dnes prejdú cez hranicu".
Doteraz bezúhonný obžalovaný sa ani k tomuto textu, ani k ďalším podobným neprihlásil zdôrazniac, že v utečeneckom tábore v Grécku bol iba osem mesiacov.


Afganec prisahal v súdnej sieni na korán, že nie je prevádzačom. Jeho obhajca ho označila za utečenca, ktorý pred 13 rokmi ušiel z Afganistanu do Iránu, ktorý pred asi 18 mesiacmi opustil, pretože sa tam necítil bezpečne, a ušiel do Grécka.


Sudca videl však prevádzačstvo ako preukázané a vyniesol spomínaný rozsudok. Prokuratúra sa odvolania vzdala, obhajoba a obžalovaný si vzali čas na zváženie ďalšieho postupu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies