Za predsedníčku najvyššieho súdu SR zvolili Danielu Švecovú

NETKY.SK • 16 September 2014, 18:52 • 2 min
Za predsedníčku najvyššieho súdu SR zvolili Danielu Švecovú

BRATISLAVA - Daniela Švecová sa stala kandidátkou na predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR. V tajnej voľbe dnes získala 11 hlasov členov Súdnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Hlasovacie lístky si v opakovanej voľbe prevzali všetci prítomní 17 členovia Súdnej rady, 15 z nich lístky odovzdalo. Za Švecovú hlasovalo 11 členov, proti nebol nikto, štyria sa zdržali. Jej protikandidát Daniel Hudák získal dva hlasy, dvaja boli proti a 11 sa zdržali. Súdna rada zašle prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrh na vymenovanie Švecovej do funkcie predsedníčky NS SR.
     

"Musíme predovšetkým skrátiť prieťahy v súdnom konaní a myslím si, že je to prvoradou úlohou," povedala tesne po zvolení Švecová. Dodala, že je pre ňu ťažké povedať, čo vo funkcii urobí ako prvé, pretože sa najskôr musí oboznámiť so situáciou. 
     

Švecová avizovala, že ako predsedníčka NS SR bude žiadať, aby mal súd viac sudcov aj asistentov. Bez nich sa podľa nej nedá skrátiť súdne konanie. "Inak sudcov vystavujeme tomu, že na to zdravotne doplatia," poznamenala. Švecová vyhlásila, že vie, ktorým prípadom bude treba venovať vzhľadom na prieťahy zvýšenú pozornosť. "Sú to predovšetkým veci, ktoré sa nám opätovne vracajú na Najvyšší súd. Potom sú to veci, ktoré nám vrátil Ústavný súd, a potom tie bežné," povedala Švecová.

 

Profil Danieli Švecovej:

JUDr. Daniela Švecová sa narodila 19. júla 1951 v Nových Zámkoch. Po ukončení štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v roku 1974 začala pracovať na Okresnom súde v Trnave ako justičná čakateľka. Po absolvovaní justičnej skúšky v roku 1975 s prospechom "výborne spôsobilá" vykonávala funkciu predsedníčky senátu na tomto súde. V rokoch 1980-1981 pracovala vo funkcii predsedníčky senátu na Okresnom súde v Nových Zámkoch. Od roku 1981 až do roku 1990 pracovala na Krajskom súde v Bratislave, najskôr ako sudkyňa, neskôr ako predsedníčka senátu.
     

 Od roku 1991 pracuje na Najvyššom súde Slovenskej republiky v Bratislave; do 1. januára 1999 ako sudkyňa a od 1. januára 1999 ako predsedníčka senátu a zovšeobecňovateľka na občianskoprávnom kolégiu. Podpredsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR bola od 7. októbra 2008 poverená vedením Najvyššieho súdu SR až do zvolenia nového šéfa NS SR. Predsedom Najvyššieho súdu SR sa 22. júna 2009 stal Štefan Harabin.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies