Konanie Dobroslava Trnkovu poškodilo dobré meno prokuratúry, hrozí mu zbavenie funkcie

NETKY.SK • 19 Október 2020, 16:20 • 2 min
Konanie Dobroslava Trnkovu poškodilo dobré meno prokuratúry, hrozí mu zbavenie funkcie

BRATISLAVA - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trvá trvá na tom, že podľa stanoviska košickej krajskej prokuratúry z roku 2004 pominuli dôvody na väzbu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v reakcii na stanovisko Etickej komisie prokuratúry, ktoré oznámila v rámci disciplinárneho pojednávania s bývalým šéfom prokuratúry. Podľa uznesenia komisie Dobroslav Trnka porušil pravidlá prokurátorskej etiky svojím rozhovorom, ktorý poskygtol TV Markíza na jeseň minulého roka. Dôvodom je, že prezentoval nepravdivé tvrdenia, týkajúce sa prepustenia Jozefa Majského z väzby.

 

Trnka v rozhovore klamal 
„Záver, že išlo o nepravdivé tvrdenia, vyplýva nielen zo samotného skutku a odôvodnenia návrhu na začatie disciplinárneho stíhania, ale je to zrejmé aj zo všeobecne známych skutočností ohľadom prepustenia vtedy obvineného Jozefa Majského z väzby na slobodu v roku 2004, nakoľko tie boli viackrát zo strany kompetentných orgánov zverejnené,“ uvádza komisia.

 

img

 

Ak sa Trnka snažil za týchto okolností zavádzať verejnosť a zľahčoval, prípadne priamo popieral svoj podiel na jeho prepustení, nesprával sa teda podľa komisie ako prokurátor etickyVyjadrenia Trnku navyše podľa komisie neprispeli k dôveryhodnosti jeho osoby ako prokurátora, ani k dôveryhodnosti prokuratúry

 

Trnka môže prísť o funkciu prokurátora

Podľa Trnku samotný dozorový prokurátor v Majského prípade skonštatoval, že dôvody na jeho väzbu pominuli, on však vzhľadom na situáciu v spoločnosti nie je ochotný niesť za rozhodnutie následky.

 

„Ja som došiel na prokuratúru, aby sa takéto veci nediali,“ povedal bývalý generálny prokurátor. Zároveň zdôraznil, že má momentálne pozastavený výkon funkcie a nemôže vykonávať prácu, v ktorej by bol prospešný spoločnosti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Andrej Danko verí, že prepustenie Trnku má svoje opodstatnenie

 

„Ja si nemyslím, že som sa dopustil konania, ktoré by malo za následok zbavenie ma funkcie po 34 rokoch,” povedal s tým, že v prípade takého rozhodnutia využije zákonné opravné prostriedky.

 

img

 

Trnka čelí disciplinárnemu stíhaniu potom, ako sa na verejnosti objavila nahrávka s Mariánom Kočnerom, kde debatujú o vydieraní Jaroslava Haščáka z Penty, ako aj pre výrokoy o prepustení Jozefa Majského z väzby, ktoré v rozhovore pre TV Markíza prezentoval. V prípade uznania viny mu hrozí zbavenie funkcie prokurátora.

 

Trnkove konanie poškodilo dobré meno prokuratúry

Podľa zástupcu Generálnej prokuratúry SR Jozefa Szabóa sa v disciplinárnom konaní preukázalo, že Dobroslav Trnka by mal byť zbavený funkcie prokurátora.

 

Prečítajte si viac: Ako reagujú na zadržanie Dobroslava Trnku prezidentka a premiér?

 

Dôvodom sú jeho úzske vzťahy so závadovou osobou Marianom Kočnerom a tiež klamstvom v prípade argumentov o prepustení Majského. Na základe týchto skuktov sa totiž dopustil závažného disciplinárneho previnenia, čím ohrozil dôveru a vážnosť funkcie prokurátora.

 

img


Trnkova advokátka Mária Kodajová však disciplinárne konanie voči jej klientovi označila za nedôvodné. Podľa nej totiž v tomto prípade absentuje jasne vymedzený skutok, ktorým by Trnka spôsobil prokuratúre ujmu.

 

Zdôraznila tiež, že s Marianom Kočner sa jej klient nevidel viac ako päť rokov a v minulosti nemal so stykov s ním žiadny finančný prospech. Dodala, že vo veci prepustenia Jozefa Majského z väzby nebol porušený zákon a pokiaľ by bolo toto rozhodnutie spochybnené, mohli by byť spochybnené všetky rozhodnutia prokuratúry.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies