Za policajta budú brať od 21 rokov

NETKY.SK • 24 November 2015, 17:32 • 2 min
Za policajta budú brať od 21 rokov

BRATISLAVA – Kvalitný výkon štátnej služby policajta má zabezpečiť zvýšenie vekovej hranice na prijatie do služobného pomeru z doterajších 18 na 21 rokov, garantujúce vyššiu vyspelosť uchádzača o náročné povolanie policajta.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorú dnes schválil parlament.


Príslušníkovi Policajného zboru, ktorý je zdravotníckym pracovníkom, právna norma umožňuje priznať príplatok až do výšky 50 % súčtu funkčného platu a hornej hranice prídavku za výsluhu rokov. Návrh reaguje na snahu Policajného zboru zabezpečiť pre jeho potreby kvalitných zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú príslušníkmi Policajného zboru.


Prijatá legislatíva rovnako zvyšuje príspevok na naturálne náležitosti policajtovi zo 40 % na 50 % hodnoty služobnej rovnošaty a jej súčastí, čím si policajt bude môcť zabezpečovať kvalitnejšie súčasti výstroje do priameho výkonu služby, ktoré poskytujú zlepšenú ochranu voči nepriaznivým poveternostným vplyvom.
Pôvodne novela menila aj spôsob obsadzovania vedúcich funkcií v zbore, prezident Policajného zboru, viceprezident Policajného zboru a generálny riaditeľ sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra mali posty obsadzovať na základe výberového konania. Výberové konania by robila výberová komisia, ktorej piatich členov by vymenúval a odvolával minister vnútra. K zvýšeniu transparentnosti malo podľa novely prispieť aj zrušenie možnosti odvolávať z funkcie nadriadeného príslušníka Policajného zboru bez uvedenia dôvodu. Všetky tieto ustanovenia z právnej normy vypadli, policajného prezidenta, viceprezidenta a šéfa inšpekcie bude tak ako doteraz vymenúvať minister vnútra. Zákon rovnako ponechal možnosť odvolať vedúcich policajných funkcionárov bez udania dôvodu.


Opoziční poslanci už v prvom čítaní ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi vyčítali snahu o zabetónovanie svojich ľudí v Policajnom zbore. Člen poslaneckého klubu KDH Alojz Hlina upozornil, že funkcionári, ktorí by vzišli z výberového konania, nemajú stanovenú dĺžku funkčného obdobia a v pozíciách by preto mohli pôsobiť neobmedzene. Hlavne v prípade, ak by sa zrušila možnosť odvolať ich bez udania dôvodu. Kaliňákovi dnes Hlina v rozprave vyčítal, že nemá vôľu nájsť parametre na to, aby polícia odhaľovala zločin. „Dokedy chcete prikrývať smerácku nenažranú nebankovku Pohotovosť,“ pýtal sa ako príklad Hlina ministra vnútra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies