Za pádom ceny ropy je tvrdá konkurencia medzi USA a Saudskou Arábiou

NETKY.SK • 12 Február 2015, 11:21 • 2 min
Za pádom ceny ropy je tvrdá konkurencia medzi USA a Saudskou Arábiou

BRATISLAVA - Za poklesom ceny ropy vo svete o viac ako 50 % za posledného polroka je najmä tvrdý konkurenčný boj medzi USA a Saudskou Arábiou. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV profesor Peter Baláž z Ekonomickej univerzity v Bratislave s tým, že Saudská Arábia sa snaží zraziť na kolená americké firmy, ktoré ťažia ropu z bridlíc.

slovakia

left justify in out

"Saudi dnes nechcú dovoliť, aby vysoké ceny ropy spôsobili, že sa americké technológie zdokonalia a priemerné ťažobné náklady pôjdu nižšie. Navyše prichádzajú o americký trh, ktorý mali doteraz istý a toto v konečnom dôsledku vytvára veľmi zložitú paralelu, aj politickú, nielen v tej ekonomickej rovine," zdôraznil Baláž.

 

Ceny ropy sa prepadli z hodnoty viac ako 100 USD (88 eur) za barel (159 litrov) na úroveň 50-60 USD (44-53 eur). Baláž v tom vidí paralelu s prvou polovicou 80. rokov minulého storočia, keď výrazne klesli ceny ropy a aj to bol ekonomický dôvod, ktorý zrazil na kolená Sovietsky zväz.

 

"Bolo tam veľké napätie, pretože bol prebytok ropy na trhu a všetko to riešila Saudská Arábia tým, že svoju ťažbu znižovala. A potom prišiel bod, kedy si Saudi povedali, že už to robiť nebudú. Vrhli svoje maximálne objemy ťažby ropy na svetový trh, trh sa rozsypal a potom trvalo 10 rokov, kým sa znovu naštartoval. Ale už s tým, že ostatné krajiny museli reflektovať vedúcu pozíciu Saudskej Arábie," upozornil Baláž s tým, že to, čo sa deje na trhu v posledných mesiacoch, je veľmi podobné.

 

"Saudská Arábia dáva na svetový trh denne okolo 7,5 až 8 miliónov barelov ropy, čo v konečnom dôsledku je ropa, ktorá sa predtým vyvážala hlavne do USA, ktoré dnes z dôvodu ťažby bridlicovej ropy neberie tie objemy ako predtým. Krajiny na to reagujú tým, že znižujú ceny domnievajúc sa, že znížená cena znamená zabezpečenie si dopytu," dodal Baláž. 

 

Ceny ropy ťahá nadol aj ekonomické ochladenie Číny a nižší dopyt, ako sa očakávalo. "Čína robí veľmi zásadné a hĺbkové štrukturálne opatrenia, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje na trhu tým, že dopyt z Číny nerástol tak, ako sa predpokladalo," konštatoval Baláž.

 

Ekonóm očakáva, že cena čierneho zlata pôjde počas najbližších mesiacov nahor, no úrovne spred roka nedosiahne. "Cieľom bude, aby sa Američania nevrátili k obnove veľkej ťažby bridlicovej ropy a bridlicového plynu – u nich je hranica rentability pri cene medzi 70-80 USD (62-71 eur) za barel. Dnes sú desiatky firiem, ktoré sa do toho pustili, v krachu a zakonzervované," uzavrel Baláž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies