Za dva týždne zbraňovej amnestie odovzdali 211 zbraní

NETKY.SK • 15 December 2014, 14:52 • 2 min
Za dva týždne zbraňovej amnestie odovzdali 211 zbraní

BRATISLAVA - Za prvé dva týždne zbraňovej amnestie občania odovzdali 211 nelegálne držaných zbraní a 2 714 kusov streliva.

slovakia

left justify in out

"Už tieto prvé priebežné výsledky ukázali opodstatnenie zbraňovej amnestie, ktorej cieľom je stiahnuť z čierneho trhu nelegálne držané zbrane a strelivo a tým znížiť riziko, že sa nimi bude páchať trestná činnosť," uviedla Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. Najviac zbraní odovzdali ľudia v Bratislavskom kraji (44), najmenej v Nitrianskom kraji (11). Najviac nábojov odovzdali na polícii občania v Nitrianskom kraji (1 162 kusov), najmenej streliva v Trenčianskom kraji (tri náboje).

 

Tretia zbraňová amnestia začala platiť 1. decembra a potrvá do 31. mája budúceho roka. Počas šiestich mesiacov tak môžu občania beztrestne odovzdať nelegálne držané zbrane a strelivo na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru. Po dvoch amnestiách z rokov 2005 a 2009, keď občania odovzdali takmer osemtisíc zbraní, minister vnútra Robert Kaliňák očakáva, že by sa toto číslo mohlo zaokrúhliť na desaťtisíc. 

 

Odovzdané zbrane a strelivo podrobia balistickému skúmaniu. V zákonom stanovenej lehote budú mať občania možnosť si túto zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne môžu previesť vlastníctvo zbrane na inú osobu. Ak tak neurobia, zbraň sa stane vlastníctvom štátu. "V predchádzajúcich dvoch kolách zbraňovej amnestie z celkového počtu 7 830 zbraní prepadlo v prospech štátu 631," pripomenula Fabianová. Do kategórie zakázaných zbraní, ako sú napríklad samočinné či vojenské zbrane, zaradili 323 zbraní. 

 

Podľa rezortu vnútra prvé dve zbraňové amnestie pomohli znížiť kriminalitu páchanú so strelnou zbraňou o polovicu. "Konkrétne zo 440 takýchto skutkov v roku 2004 na 214 v roku 2013," povedala Fabianová s tým, že vďaka amnestii môžu tiež identifikovať zbrane, ktoré mohli byť použité v súvislosti s páchaním trestnej činnosti. 

 

Prvá zbraňová amnestia trvala presne rok od 14. apríla 2005 do 14. apríla 2006. Ľudia pri nej odovzdali 3 463 zbraní. Druhá amnestia trvala sedem mesiacov od 1. novembra 2009 do 31. mája 2010, na polícii vtedy odovzdali 4 367 zbraní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies