Z užitia meldonia sú podozriví ďalší Rusi, Bobrovovú odhalili v Bratislave

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 18:57 • 2 min
Z užitia meldonia sú podozriví ďalší Rusi, Bobrovovú odhalili v Bratislave

MOSKVA - Kým pozornosť celého sveta sa upriamila na dopingový prípad tenistky Marie Šarapovovej, ruské médiá informovali, že podozriví sú ďalší traja špičkoví ruskí športovci.

slovakia

left justify in out

Z užitia látky meldonium, ktorá pribudla na zoznam zakázaných od januára 2016, sú podozriví majster sveta v rýchlokorčuľovaní Pavel Kuližnikov, olympijská víťazka v krasokorčuľovaní Jekaterina Bobrovová a volejbalový reprezentant Alexander Markin.

 

Dvadsaťjedenročný Kuližnikov získal od roku 2015 päť zlatých medailí na majstrovstvách sveta a je aj držiteľom svetového rekordu na 500 metrovej trati. Tréner rýchlokorčuliarskej reprezentácie Dmitrij Dorofejev neuviedol kedy a kde Kuližnikov meldonium užil. Látku v minulosti užívali sovietski vojaci a Rusi meldonium predávajú do východnej Európy ako liek na problémy so srdcom a krvným obehom. Dorofejev agentúre Tass povedal, že jeho zverenec užíval látku ešte keď to bolo legálne. "Vieme, že meldonium je zakázaný. Naposledy to užil minulý rok. Som presvedčený, že sme všetci čistí," povedal Dorofejev. Kuližnikov už mal v minulosti problémy s dopingom a v rokoch 2012 až 2014 si odpykal trest za pozitívny test na methylhexamín.

 

Dvadsaťpäťročnej Bobrovovej v utorok Ruská krasokorčuliarska federácia dočasne zastavila činnosť. Ruska neprešla dopingovou kontrolou a spolu s partnerom v tanečnom páre Dmitrijom Solovjovom tak nebudú môcť štartovať na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Bostone. Bobrovová pre agentúru R-Sport priznala, že pozitívny test mala po zisku bronzu na januárových ME v Bratislave. Bobrovová spolu so Solovjovom získali zlato na OH 2014 v Soči ako i titul na MS 2013.

 

Pozitívny test na meldonium mal aj volejbalový reprezentant a hráč Dinama Moskva Markin, čo potvrdil generálny sekretár federácie Alexander Jaremenko. "Požiadali sme o B-vzorku. Látku užil v decembri vo svojom klube a dopingový test absolvoval 9. januára v reprezentácii," povedal Jaremenko. Rusi si na začiatku roka vybojovali v berlínskej kvalifikácii postup na OH 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies