Z osobných bankrotov v Česku je dobrý biznis, pobočky správcov sa rýchlo množia

NETKY.SK • 12 December 2016, 10:43 • 2 min
Z osobných bankrotov v Česku je dobrý biznis, pobočky správcov sa rýchlo množia

PRAHA - Po celom Česku nekontrolovane vznikajú pobočky konkurzných správcov. Za rok sa ich počet až strojnásobil. Legislatívne vákuum im totiž prihráva tučné príjmy z ľudí v osobnom bankrote a z tohto biznisu sa opäť stáva svojrázny "priemysel". Štát preto pripravuje novelu zákona.

slovakia

left justify in out

Konkurzný správca dostáva od človeka v osobnom bankrote mesačne 750 Kč (27,75 eura). Aj keď to nie je vysoká suma, ak má správca podobných ľudí vo svojom portfóliu desiatky až stovky, zaručený pravidelný príjem sa šplhá do desaťtisícov aj vyššie. Niektorí konkurzní správcovia preto vo veľkom zakladajú pobočky po celej krajine, aby získali čo najviac prípadov.

"V posledných mesiacoch nám chodí v priemere 26 žiadostí o zápis takýchto pobočiek denne," uviedla Zuzana Procházková z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti. Zatiaľ čo vlani začiatkom jesene počet pobočiek klesol k tisícke, koncom tohtoročného septembra ich už bolo 2945.

 

Ústavný súd totiž tento rok čiastočne zrušil vyhlášku ministerstva spravodlivosti, ktorá sprísnila správcom podmienky pre ich pobočky. Bolo to preto, že ľudia v bankrote svojich správcov často ani nevideli, keďže vzdialená pobočka má obmedzený pracovný čas. Konkurzní správcovia mohli mať pritom až 86 pobočiek. Ústavný súd ale vo februári vyhlášku obmedzil. Jej stanovenie povinnosti "nepretržitej fyzickej prítomnosti" správcu v pobočke označil za protiústavné.

 

"Niektorí správcovia začali po vydaní ústavného nálezu opäť využívať platnú právnu úpravu a zriaďujú si pobočky," povedal predseda rady expertov Asociácie insolvenčných správcov (ASIS) v ČR Michal Žižlavský. V odbore sa dokonca začalo hovoriť o "priemyselnej" insolvencii.

 

Tento trend však môže čoskoro opäť skončiť. Poslanci totiž začnú prerokovávať novelu konkurzného zákona, podľa ktorej správcovia budú mať možnosť otvoriť iba jednu pobočku v každom obvode krajského súdu. Momentálne ju môžu vlastniť v každom okrese. Namiesto zmienených 86 pobočiek ich každý správca tak bude môcť mať len osem.

 

(1 EUR = 27,027 CZK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies