Z Cypru sa vrátila ďalšia rotácia mierovej misie OSN

NETKY.SK • 25 September 2014, 14:46 • 2 min
Z Cypru sa vrátila ďalšia rotácia mierovej misie OSN

NITRA - Približne 160 vojakov dnes v Nitre ukončilo 28. rotáciu mierovej vojenskej misie OSN na Cypre. Medzi Slovákmi bolo aj 20 príslušníkov maďarskej armády.

slovakia

left justify in out

„Naše ozbrojené sily pôsobia v sektore 4 a pod slovenským velením sú aj príslušníci iných vojsk, napríklad Maďarska, Ukrajiny a Srbska, takže sme internacionálny tím. Cieľom našej misie je oddeliť a udržať od seba znesvárené strany v takzvanej nárazníkovej zóne medzi tureckou a gréckou časťou ostrova,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim. Zároveň upozornil, že doteraz sa na Cypre vystriedalo 2 588 profesionálnych vojakov zo Slovenska. Medzi nimi bolo aj 109 žien.

 

„Približne 80 percent sú civilné konflikty, zvyšok sú vojenské a príprava našich vojakov je smerovaná práve k tomu, aby sme ich všetky zvládli a zatiaľ sa nám to darí,“ doplnil veliteľ sektora 4 Miroslav Mišelis. Na slávnostnom privítaní v priestoroch protilietadlovej raketovej brigády pod Zoborom bol prítomný aj veľvyslanec Cyperskej republiky na Slovensku Marios Kountourides, predstavitelia maďarských ozbrojených síl a rodinní príslušníci vojakov.

 

UNFICYP je najstaršia mierová operácia OSN, na ktorej sa Slováci zúčastňujú. Začala sa v roku 1964 a Slovenská republika sa do nej zapojila v roku 2001. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies