Zomrel inžinier E. Iordachescu, ktorý za komunizmu zachránil kostoly

NETKY.SK • 6 Január 2019, 20:43 • 2 min
Zomrel inžinier E. Iordachescu, ktorý za komunizmu zachránil kostoly

BUKUREŠŤ - Vo veku 89 rokov zomrel rumunský stavebný inžinier Eugeniu Iordachescu, vynálezca dômyselnej metódy na záchranu rumunských kostolov, ktorým za komunistického režimu hrozila demolácia. V nedeľu to oznámil rumunský patriarchát.

slovakia

left justify in out

Iordachescu pracoval ako stavebný inžinier v 80. rokoch 20. storočia, keď komunistický diktátor Nicolae Ceaušescu spustil plán na výstavbu mohutného "Paláca ľudu" v centre hlavného mesta Bukurešť.

 

To však znamenalo, že bolo treba zbúrať desať kostolov, pričom niektoré pochádzali zo 16. storočia, napísala tlačová agentúra AFP.

 

Iordachescu sa rozhodol, že ich zachráni toľko, koľko sa bude dať. "Celé mesiace som si lámal hlavu, až ma nakoniec Boh osvietil," povedal inžinier v roku 2017 v rozhovore pre agentúru AFP.

 

Inšpirovali ho čašníci nesúci poháre na tácke bez toho, aby vyliali čo len kvapku - a predstavil si betónovú tácku vytvorenú pod kostolmi.

 

 

Kostol oddelili od základov, zdvihli, umiestnili na koľajnice a presunuli na nové miesto - to všetko za pomoci hydraulických zdvihákov a navíjadiel.

 

Takto vďaka Iordachescovmu systému "prežilo" najmenej desať najvzácnejších rumunských kostolov, pochádzajúcich zo 16.-19. storočia.

 

Medzi nimi sa nachádza i kostol Mihai Voda postavený v roku 1594 kniežaťom Michalom Chrabrým, ktorý presunuli najďalej, približne o 289 metrov.

 

Buldozéry zrovnali so zemou v rokoch 1977-1987 celkovo 22 kostolov, aby sa tak uvoľnila cesta pre Ceaušescove grandiózne plány pre Bukurešť, ktorým nakoniec padla za obeť a bola zdemolovaná pätina metropoly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies