WHO vyzvala na ďalší výskum mikroplastov a na zásah voči znečisťovaniu plastmi

NETKY.SK • 22 August 2019, 15:02 • 2 min
WHO vyzvala na ďalší výskum mikroplastov a na zásah voči znečisťovaniu plastmi

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zverejnila vo štvrtok na svojej webovej stránke výzvu na ďalší výskum mikroplastov vyskytujúcich sa v životnom prostredí a ich možného vplyvu na zdravie ľudí v nadväznosti na vydanie analýzy z oblasti aktuálneho výskumu mikroplastov v pitnej vode.

slovakia

left justify in out

WHO takisto vyzvala na zníženie znečistenia životného prostredia plastmi.

 

"Naliehavo potrebujeme zistiť viac o vplyve mikroplastov na zdravie, pretože sa nachádzajú všade vrátane pitnej vody," povedala riaditeľka odboru verejného zdravia vo WHO María Neirová.

 

"Na základe obmedzeného množstva informácií, ktoré máme k dispozícii, súčasná úroveň mikroplastov v pitnej vode nepredstavuje zdravotné riziko," povedala.

 

Dodala však, že vedci musia v tejto súvislosti zistiť viac a takisto je potrebné vo svete zastaviť nárast znečistenia životného prostredia plastmi.

 

Čiastočky mikroplastov väčšie ako 150 mikrometrov sa na základe analýzy v ľudskom tele pravdepodobne nevstrebávajú a predpokladá sa, že vstrebávanie menších čiastočiek je takisto obmedzené.

 

 

Na posúdenie možného vplyvu mikroplastov na zdravie je potrebný hlbší výskum. WHO dodávateľom pitnej vody a regulátorom odporúča, aby uprednostňovali odstránenie patogénnych mikroorganizmov a chemikálií, o ktorých je známe, že predstavujú riziko pre zdravie ľudí.

 

Podľa WHO to má aj ďalšiu výhodu, pretože systémy na ošetrovanie odpadovej a pitnej vody sú účinné aj pri odstraňovaní mikroplastov.

 

Úpravou sa podľa WHO dokáže z odpadovej vody odstrániť viac ako 90 percent mikroplastov, pričom ich najúčinnejšie odstraňovanie sa dosahuje úpravou tretieho stupňa, ako je napríklad filtrácia.

 

Významná časť svetovej populácie v súčasnosti nemá k dispozícii dostatočné systémy na úpravu vody a splaškov. Riešenie problému s fekálne znečistenou vodou môže ľuďom zároveň pomôcť aj v súvislosti s mikroplastmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies