WHO prišlo so zaujímavým zistením, pandémia COVID-19 spôsobuje nárast plastového odpadu

NETKY.SK • 21 November 2020, 15:36 • 2 min
WHO prišlo so zaujímavým zistením, pandémia COVID-19 spôsobuje nárast plastového odpadu

Pandémia koronavírusu prispieva k nárastu produkcie plastových odpadov. Na sociálnej sieti to uviedol Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Inštitút tiež poukázal na zvýšenú spotrebu zdravotníckych pomôcok vyrobených z plastov.

slovakia

left justify in out

Sú to milióny a stále to rastie 

Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa každý mesiac na svete spotrebuje 89 miliónov rúšok, 76 miliónov zdravotníckych rukavíc či 1,6 milióna ochranných okuliarov. Tento počet podľa IEP navyše každý mesiac rastie.

 

img

 

Infekcie z potravín a zvierat
IEP zároveň uviedol, že podľa analýzy Európskej environmentálnej agentúra (EFA) pandémia koronavírusu poukazuje na dôležitosť vzájomných vzťahov medzi prírodnými a spoločenskými systémami. Podľa EFA celkovo 60 % infekčných chorôb prenášaných na človeka je živočíšneho pôvodu. Strata biodiverzity a intenzívne potravinárstvo tak zvyšujú pravdepodobnosť výskytu infekčných ochorení v spoločnosti.

 

img

 

Ovzdušie 

Z analýzy EFA zároveň vyplýva, že lockdowny, teda zatvorenia krajín počas pandémie môžu mať krátkodobé pozitívne vplyvy na kvalitu ovzdušia, aj keď je pravdepodobné, že budú dočasné.

 

img

 

EFA napríklad poukazuje aj na aprílový lockdown na Slovensku, počas ktorého sa znížil občas prachových častíc PM 10 v ovzduší v priemere o 15 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies