Warchalovci otvoria rok 2017 sériou koncertov

NETKY.SK • 11 Január 2017, 13:52 • 2 min
Warchalovci otvoria rok 2017 sériou koncertov

BRATISLAVA - Slovenský komorný orchester otvorí sezónu v Čadci, už cez víkend však vystúpi v Bratislave a v závere mesiaca si pripomenie i svojho zakladateľa, profesora Bohdana Warchala. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, Slovenský komorný orchester s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom odcestuje vo štvrtok 12. januára do Čadce, kde v Divadelnej sále Domu kultúry uvedie od 18:00 Novoročný koncert.

slovakia

left justify in out

V interpretácii komorného orchestra zaznie Malá nočná hudba Wolfganga Amadea Mozarta, zime venovaný koncert pre husle a sláčikový orchester Antonia Vivaldiho, skladba Zima v Buenos Aires od Astora Piazzollu a na záver Serenáda pre sláčikový orchester op. 48 Piotra Iľjiča Čajkovského.


Slovenský komorný orchester, donedávna známy pod pôvodným dlhším názvom Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, pozýva v nedeľu 15. januára na duchovne ladený koncert do Bratislavy. Koncert z cyklu Slovenskej filharmónie Hudba v chrámoch sa v ružinovskom Kostole sv. Vincenta de Paul začne o 18:00 a tentokrát na koncerte vystúpi s komorným orchestrom aj Miešaný spevácky zbor Cantus.

 

V nedeľný podvečer zaznejú v ružinovskom chráme kompozície Edvarda Hagerupa Griega, Romualda Twardowského a Juraja Jartima. Koncert vyvrcholí uvedením vokálno-inštrumentálneho diela Missa Pastoralis českého skladateľa Franza Xaviera Brixiho (1732 - 1771). Chrámové skladby tohto dnes už málo známeho autora patrili počas 18. storočia k najhranejším v habsburskej monarchii. Sólové party zaznejú v interpretácii štyroch sólistov, Hildy Gulyásovej (soprán), Angeliky Zajícovej (alt), Michala Želonku (tenor) a Borisa Prýgla (bas). Vstupenky na koncert sa dajú kúpiť v pokladni Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute a hodinu pred koncertom v mieste jeho konania.


Členovia Slovenského komorného orchestra si tradične v úvode roka pripomenú svojho zakladateľa uznávaného pedagóga, huslistu a dirigenta sliezskeho pôvodu Bohdana Warchala (27. 1. 1930, Orlová - 30. 12. 2000, Bratislava). Koncert Hommage á Bohdan Warchal sa uskutoční v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute v nedeľu 22. januára o 16:00. Profesor Bohdan Warchal inicioval vznik súboru v roku 1960 a komorný orchester pod jeho umeleckým vedením zažil zlatú éru. Koncertoval po celom vtedajšom Československu, ale uznanie dosiahol i v mnohých svetových metropolách.

 

Bohdan Warchal viedol komorný orchester s malou pauzou celých 40 rokov. Na koncerte k tomuto okrúhlemu výročiu v Slovenskej filharmónii odovzdal štafetu umeleckého vedúceho svojmu žiakovi Ewaldovi Danelovi, ktorý od januára 2001 v tejto práci s omladeným súborom pokračuje. Tento rok sa koncert Hommage á Bohdan Warchal uskutoční už po štrnásty raz. Hosťujúcim sólistom koncertu bude mladý španielsky klarinetista Pablo Barragán (1987), ktorého odborníci považujú za jedného z najvšestrannejších a najzaujímavejších hudobníkov svojej generácie.

 

Pablo Barragán je držiteľom Prix Credit Suisse Jeunes Solistes 2013 a ďalších ocenení na medzinárodných interpretačných súťažiach. Od roku 2007 je členom West-Eastern-Divan Orchestra, ktorý vedie Daniel Barenboim. Spolupracuje tiež na projektoch hudobného vzdelávania. V bratislavskej Redute sa predstaví po prvýkrát, upozornila v tlačovej správe ku koncertu Martina Tolstova zo Slovenskej filharmónie.

 

V jeho interpretácii zaznie Rapsódia pre klarinet a sláčikový orchester Clauda Debussyho a Koncert pre klarinet a sláčikový orchester Aarona Coplanda, ktorý vznikol koncom 40. rokov 20. storočia na podnet slávneho džezového klarinetistu Bennyho Goodmana. Program uzavrie Serenáda Piotra Iľjiča Čajkovského. Na koncert venovaný pamiatke Bohdana Warchala si možno kúpiť vstupenky výhodne. Každý, kto si v pokladni Slovenskej filharmónie kúpi vstupenku, totiž získa druhú za polovičnú cenu. Akcia platí aj na januárové symfonické koncerty, ktoré sa konajú vždy vo štvrtok a piatok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies