Pellegrini: Vznikla vláda jedinečnej a historickej štátotvornej dohody

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 18:14 • 2 min
Pellegrini: Vznikla vláda jedinečnej a historickej štátotvornej dohody

BRATISLAVA - Žijeme v dobe narastajúcich bezpečnostných rizík, masovej migrácie a ekonomických turbulencií, preto bolo dôležité čo najskôr vytvoriť stabilnú vládu postavenú na zodpovednosti za Slovensko. V pléne Národnej rady SR to dnes vyhlásil vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý za vládny kabinet plénu predstavil Programové vyhlásenie vlády SR (PVV) a požiadal poslancov o vyslovenie dôvery vláde. Pellegrini zastúpil premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý je hospitalizovaný.

slovakia

left justify in out

"Bolo dôležité vytvoriť vládu, ktorej členovia uprednostnia budúcnosť našej krajiny pred svojimi politickými zásadami a malichernými hádkami. Predstavitelia stabilných a štandardných strán si boli vedomí, že iba vyspelosť politiky dokáže spojiť pravicové strany s ľavicovými či strany preferovane orientované na národnostne orientovaného voliča. Je to vláda jedinečnej a historickej štátotvornej dohody," povedal Pellegrini s dôvetkom, že tento kabinet bol jediným možným vyústením výsledkov marcových parlamentných volieb.

 

Pellegrini zdôraznil, že koaličná vláda bola vymenovaná v súlade s ústavnými postupmi SR. "PVV sa hlási k európskym demokratickým tradíciám slobody, ľudskej dôstojnosti a tolerancie. Významnú úlohu v ňom zohráva boj proti fašistickým ideológiám, ako aj akýmkoľvek podobám extrémizmu. PVV je produkt spoločnej vyspelej politickej kultúry, ktorú chceme uplatňovať aj naďalej," uistil.

 

Vicepremiér konštatoval, že vláda chce prinášať kontinuitu a pokrok. "Pri jej koaličnom zložení a silnom odbornom zázemí má historickú šancu prekonať staré deliace čiary, ktoré od vzniku SR vytvárali zbytočné bariéry. Pre Slovensko sa vytvorila reálna možnosť sústrediť sa na zvládnutie nových výziev. V tomto smere je dôležitá úloha vlády realizovať dôveryhodnú, transparentnú a spoločensky akceptovateľnú politiku," podotkol a deklaroval, že vláda Smeru-SD, SNS, Mostu-Híd a #Siete bude dodržiavať proeurópsku a proatlantickú orientáciu. Zároveň oznámil, že počas predsedníctva SR v Rade EÚ sa na Slovensku zvýšia bezpečnostné opatrenia.

 

PVV kladie dôraz na štyri prierezové politiky, ktorými bude boj s nezamestnanosťou, oblasť prekonávania regionálnych rozdielov, zužovanie priestoru na korupciu a tzv. politika funkčného štátu. "Je to predovšetkým oblasť boja s nezamestnanosťou, kde sú ambiciózne ciele, ktoré si osvojila nová vládna koalícia. Je cieľ vytvoriť 100.000 nových pracovných miest a dostať sa pod 10 percent s mierou nezamestnanosti. Tieto ciele sú na jednej strane ambiciózne, na druhej strane sú absolútne reálne. Vítam aj to, že sme sa dohodli pritvrdiť podmienky voči tým, ktorí nemajú záujem pracovať, vyhýbajú sa možnosti nájsť si prácu a spoliehajú sa na sociálny systém nášho štátu," priblížil premiér minulý týždeň.

 

Druhá prierezová politika je podľa neho oblasť regionálnych rozdielov. "Platí, že budeme naďalej realizovať zákon o najmenej rozvinutých okresoch, ktorý bol prijatý s účinnosťou od 1. novembra 2015. Máme naplánovaných päť výjazdových rokovaní vlády do polovice augusta 2016, kedy chceme schváliť zostávajúcich 11 akčných plánov pre najmenej rozvinuté okresy. Je dohoda koaličných partnerov, že budeme pokračovať v rozširovaní pôsobnosti tohto zákona aj na ďalšie okresy," oznámil.

 

Treťou prierezovou politikou je ďalšie zužovanie priestoru na korupčné a netransparentné správanie. "Máme záujem pristúpiť k prijatiu ešte účinnejšieho protischránkového zákona. Ďalej sme sa zaviazali, že celú iniciatívu Právny štát (Rule of Law), ktorá bola prednesená vo vzťahu k vláde SR zamestnávateľmi, pretavujeme do PVV, vrátane akčného plánu. Chceme dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia - vláda bude ešte viac otvorená verejnej kontrole a prístupu k informáciám," avizoval Fico.

 

Štvrtou oblasťou je funkčný štát. "Tu sme sa venovali predovšetkým školstvu a zdravotníctvu, keďže nadväzujem na vynikajúce ekonomické a finančné výsledky tejto krajiny, môžem oznámiť, že máme ambíciu dať do slovenského školstva v priebehu rokov 2016 až 2020 o dve miliardy eur kumulatívne viac," informoval premiér.

 

Po Pellegriniho vystúpení predseda NR SR Andrej Danko schôdzu prerušil. PVV teraz pôjde do jednotlivých parlamentných výborov, ktoré o ňom budú rokovať. V utorok (19.4.) sa o 10.00 h začne v pléne rozprava, samotné hlasovanie bude nasledovať až po jej skončení.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies