Vývoz z Číny vo februári prudko vzrástol o 44,5 percenta

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 09:00 • 2 min
Vývoz z Číny vo februári prudko vzrástol o 44,5 percenta

PEKING - Vývoz z Číny vo februári vzrástol už štvrtý mesiac po sebe, a to veľmi strmo, medziročne o 44,5 %. Import tiež stúpol, ale oveľa menej.

slovakia

left justify in out

Obchodný prebytok druhej najväčšej svetovej ekonomiky sa tak zvýšil. Vyplýva to z údajov čínskej colnej správy, ktoré signalizujú veľký dopyt po čínskom tovare v zahraničí.

 

Tempo rastu čínskeho exportu sa vo februári prudko zrýchlilo na 44,5 % z 11,1 % v januári a jeho hodnota sa vyšplhala na 171,6 miliardy USD (138,20 miliardy eur), uviedla vo štvrtok colná správa. Ekonómovia pritom odhadovali, že hodnota čínskeho exportu stúpne o 8,5 %.

 

Import, naopak, spomalil a po 37-percentnom zvýšení v januári vzrástol vo februári o 6,3 % na 137,9 miliardy USD. Jeho nárast bol menší, ako predpovedali ekonómovia, ktorí očakávali, že stúpne o 7,5 %.

 

Prebytok obchodnej bilancie Číny sa vo februári zvýšil na 33,74 miliardy USD z 20,34 miliardy USD v predchádzajúcom mesiaci.

 

Tieto výsledky však ovplyvnil aj termín najväčšieho sviatku v Číne, osláv nového lunárneho roka, ktoré tento rok pripadli na február, zatiaľ čo vlani na január.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies