Vývoz výbušniny do Írska vraj nebol trestným činom

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 13:01 • 2 min
Vývoz výbušniny do Írska vraj nebol trestným činom

Vývoz výbušniny do Írska vraj nebol trestným činom

slovakia

left justify in out

Policajná inšpekcia odmietla trestné oznámenie podpredsedu Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondreja Dostála v súvislosti s policajnou akciou na popradskom letisku, pri ktorej bola v januári tohto roku vyvezená do Írska výbušnina v batožine jedného z cestujúcich. Rozhodnutie o odmietnutí trestného oznámenia mu bolo doručené tento týždeň, proti uzneseniu poslal sťažnosť.
      Dostál podal trestné oznámenie 6. januára tohto roka pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov. Podľa inšpekcie však týmto konaním nebola naplnená skutková podstata trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a všeobecného ohrozenia.
      Podľa Dostála vyšetrovateľ odmietol zneužívanie právomoci verejného činiteľa najmä z dôvodu, že naplnenie skutkovej podstaty tohto trestného činu vyžaduje úmyselné konanie zo strany páchateľa, ktoré sa nepreukázalo. Podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia odmietol zase na základe odborného stanoviska, že v tom čase nehrozilo na letisku, ani v lietadle pasažierom a posádke žiadne nebezpečenstvo.
      Dostál podal sťažnosť z dôvodu, že vyšetrovateľ sa nezaoberal prešetrením skutočností, ktoré nasvedčujú, že by mohlo dôjsť k spáchaniu ďalších trestných činov - mareniu úlohy verejného činiteľa, porušovaniu predpisov o nakladaní s kontrolovaným tovarom a technológiami, ako aj nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.
      Podpredseda OKS v dnešnom vyhlásení, ktoré poskytol TASR, spomenul, že prípadom sa zaoberala Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Tá podľa neho konštatovala viaceré nedostatky, ktorých sa nadpráporčík Ondrej Haničák pri policajnej akcii dopustil tým, že vložil vzorku trhaviny za popruh batožiny jedného z cestujúcich a nezabezpečil, aby vzorka výbušniny nebola vyvezená do Írska. Udalosť neoznámil nadriadeným.
      Podľa vyšetrovateľa tým prišlo z jeho strany k porušeniu viacerých ustanovení zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. Konanie Haničáka bolo posúdené ako disciplinárne previnenie, za čo mu bol uložený trest – zníženie hodnosti o jeden stupeň na dobu jedného roka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies