Rusko dostalo žiadosť o 1 miliardu dávok vakcíny proti koronavírusu z 20 krajín

NETKY.SK • 12 August 2020, 10:0 • 2 min
Rusko dostalo žiadosť o 1 miliardu dávok vakcíny proti koronavírusu z 20 krajín

MOSKVA, 11. augusta. Dvadsať štátov má záujem o prvú ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V. Na medzinárodných trhoch sa bude tento liek vyrábať v partnerstve s ostatnými krajinami.

slovakia

left justify in out

V utorok na konferencii venovanej registrácii prvej ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, Kirill Dmitriev, generálny riaditeľ Ruského fondu priamych investícií (RDIF), uviedol, že fond už dostal žiadosti o 1 miliardu dávok tejto vakcíny. Prišli z 20 krajín, najmä prebiehajú rokovania na trhoch Latinskej Ameriky, Blízkeho východu a Ázie.

 

Ako vysvetlil Dmitriev, všetky objemy vakcíny vyrobené v Rusku sa použijú na domáci trh, pre ostatných sa budú vyrábať so zahraničnými partnermi.

 

„Spolu so zahraničnými partnermi sme už pripravení zabezpečiť výrobu viac ako 500 miliónov dávok vakcíny ročne v piatich krajinách a plánujeme ešte viac zvýšiť výrobnú kapacitu,“ povedal Dmitriev.

 

Vakcína bola vyvinutá Národným výskumným centrom pre epidemiológiu a mikrobiológiu pomenovaným po významnom akademikovi N. F. Gamaleya.

 

Klinické skúšky Sputniku V sa začali v júni 2020 na Univerzite Sechenova a Vojenskej nemocnici Burdenko v Moskve, na každej z nich sa zúčastnilo 38 dobrovoľníkov. V tretej etape klinickej štúdie sa podľa Ministerstva zdravotníctva zúčastní 2 000 ľudí.

 

Podľa vedúceho RDIF sa tretia fáza klinických skúšok s ruskou vakcínou uskutoční aj v zahraničí. Fond o tom dosiahol dohody s partnermi zo SAE, Saudskej Arábie a niekoľkých ďalších krajín.

 

Výroba vakcín je financovaná prostredníctvom RDIF v spolupráci s jej portfóliovými spoločnosťami Alium a R-Pharm, ako aj so strategickými partnermi – medzinárodnými farmaceutickými spoločnosťami, objem investícií dosiahol 4 miliardy rubľov.

 

Zdroj:  https://www.rbc.ru/business/11/08/2020/5f326fa59a79473022545141

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona